Меню Затваряне

Завърши двудневният семинар „Социална свързаност и подкрепа“ в Бургас

Опитът на Софийска епархия в държавните социални услуги бе представен в Бургас в рамките на семинара „Социална свързаност и подкрепа“, който се проведе на 17 и 18 юни в хотел „Приморец“ в Бургас. Форумът беше организиран в рамките на проект, финансиран от фонд „Социална закрила“ към Министерството на труда и социалната политика и се изпълнява от сдружение „Света Богородица“, първият доставчик на социални услуги към църквата.

Домакини на събитието бяха Сливенска света митрополия и Община Бургас.

В програмата на форума бяха поставени важни теми, свързани с регистрацията на НПО, лицензиране и предоставяне на социални услуги и други. В семинара взеха участие: изпълнителният директор на Агенцията за качество на социалните услуги г-жа Виктория Тахова, председателят на Държавна агенция за закрила на детето д-р Теодора Иванова, г-жа Мария Казанджиева – директор Дирекция „Здравеопазване, социални дейности и младежки политики“ при община Бургас, Диана Петрова – директор Дирекция „Контрол, мониторинг и лицензиране на социалните услуги“ в АКСУ – „Лицензиране за предоставяне на социални услуги“, както и доц. д-р Костадин Нушев от БФ на СУ „Св. Климент Охридски“ с презентация на тема „Социалната мисия на Българската православна църква – традиции и съвременни предизвикателства“.

Срещата премина при силен интерес. Бяха поставени актуални въпроси, свързани с развитието на социалните услуги съгласно новия закон и правилника за прилагането му и други подзаконови нормативни актове.

Участниците имаха възможността да се включат в конкретни казуси от практиката.

Два центъра предоставят социални услуги за деца с увреждания в гр. Елин Пелин и в Кремиковския манастир „Св. Георги Победоносец“ към Софийска св. митрополия, реализирани от Сдружение „Света Богородица“ – първият доставчик на социални услуги към Българската православна църква.

–––––––––––––

Текст и снимки: Сливенска митрополия

Posted in Епархийски новини, Мисия, Новини

Вижте още: