Меню Затваряне

„Загрижеността“, наречена „персона нон грата“

Евтимия Евтимиу

Вчера в българското фейсбук пространство беше публикувана информация за писмо на светогорци до Вселенския патриарх Вартоломей, „изтекло“ в медия на гръцката диаспора в САЩ, в което се изразява загрижеността на монасите относно предстоящото посещение на архиепископа на Америка Елпидофор. Християнство.бг писа днес по този случай, цитирайки The National Herald, публикувала писмото, и Orthodox Times, коментирала новината (тук). Оказва се, че писмото не засяга посещението на архиеп. Елпидофор и не иска от патр. Вартоломей то да бъде отложено, както беше анонсирано вчера в някои пропагандни страници, според които „Света гора с единодушно решение на всички манастири“ информирала Вселенския патриарх, че архиеп. Елпидофор „не е добре дошъл да посети Атон през третото десетдневие на януари 2024 г.“ и че „светогорци са казали, че няма да посрещнат Елпидофор както повелява традицията за архиепископ“. Публикуваме също така писмото и изясняващата позиция на Евтимия Евтимиу, главен редактор на Orthodox Times – медията, свързала се с монаси от Света гора и със служители на Архиепископията по коментирания казус с посещението на архиепископа. Пожеланието ни е да не се приема от някои „медии“ желаното за действителност и информацията да се проверява, преди да се публикува.

Предстоящото посещение на архиепископа на Америка Елпидофор в светогорската общност предизвика значително вълнение сред нейните членове.

Според информация от orthodoxtimes.gr, статията, изтекла от конкретна медия в САЩ, е предизвикала значително недоволство в няколко манастири на Света гора. В нея се твърди, че архиеп. Елпидофор е смятан за „нежелано лице“ (персона нон грата) в Градината на св. Богородица, предизвиквайки безпокойство сред атонските монаси.

Според писмото, което Orthodox Times оповестява днес, атонската общност не споменава в нито един момент намерението си да се бунтува и следователно да не приветства архиеп. Елпидофор.

Писмото до Вселенския патриарх Вартоломей е изпратено на 15 (28) декември миналата година. Тонът и съдържанието на писмото за всеки, който знае да чете, са недвусмислени. Той е кратък, прост и ясен – снимките, публикувани след станалото известно кръщение на дете от еднополова двойка, дават погрешна представа за позицията на Църквата към еднополовите бракове.

Това беше „възражението” на светогорците, което в никакъв случай не може да се приеме като отказ да се приеме архиерей на Вселенската патриаршия, колкото и да се опитват някои да „четат зад редовете“.

Това писмо, според достоверни източници в светогорската общност, не се отнася до посещението на архиеп. Елпидофор, а по-скоро изразява загриженост относно объркването на снимките от кръщението на [деца на] еднополова двойка на фона на продължаващите обществени дебати в Гърция за [легализирането на] еднополовите бракове и осиновяването.

Същите източници, които говориха с Orthodox Times, предполагат, че произходът на писмото е от конкретен манастир, опитал се да изрази своята загриженост заради посещението на архиеп. Елпидофор и умишлено да организира изтичането му в избрана медия. Това е трябвало да бъде последвано от възпроизвеждането му – както и беше – от известните блогове, които са свикнали да препубликуват „църковни новини“.

Противно на инсинуациите в писмото, няколко кръга от Архиепископията, поканени да коментират факта, че архиепископът е смятан за „нежелан“, подчертават широко разпространения ентусиазъм около посещението на архиеп. Елпидофор. Те подчертават вълнението от двете страни на Атлантическия океан поради програмата на посещението и голямата придружаваща делегация.

По отношение на статията, разпространена от медия на гръцката диаспора в Ню Йорк, която беше възпроизведена и от някои гръцки уебсайтове, кръгове в Архиепископията я отхвърлят като очакван опит за дезинформация. Те възприемат това като системно усилие на същия автор, който служи на плановете на онези, които яростно се стремят да подкопаят отношенията между гръцката диаспора, гръцката държава и Вселенската патриаршия, визирайки конкретно архиеп. Елпидофор.

Posted in Публицистика, Редакционни

Вижте още: