Меню Затваряне

Закрити са българските неделни училища в окупираните части на Украйна

Българските неделни училища в окупираните части на Украйна са закрити, забранено е да се преподава на български език, съобщи на пресконференция днес директорът на Агенцията за българите в чужбина Райна Манджукова.

На територията на окупираната Запорожка област има около 30 български населени места, там живеят таврийските българи. Под окупация са Мелитопол, Бердянск, Приморск, Приазовск и селата около тях – българските неделни училища там са закрити, обясни Манджукова.

Закриването е станало с решение на руските окупационни власти. В окупираните територии обучението е само на руски, не само българският език е забранен, забранен е и украинският, съобщи Валерий Радолов, директор на „Български общности и информационна дейност“ в ИАБЧ.

През 2020 година списъкът на одобрените училища, финансирани по националната програма „Роден език и култура зад граница“, е включвал 65 български училища на територията на Украйна, от тях 13 са в Запорожка област. 

В същото време в свободна Украйна българските неделни училища работят. Твърдението на депутата от партия „Възраждане“ Костадин Костадинов, който оглави Комисията по политиките за българите извън страната в Народното събрание: „Закри се преподаването на български във всички училища в Украйна, където живее българско население. Няма в момента едно държавно училище, в което да се преподава на български. Няма и това го няма от години. Когато ние го казвахме това нещо от „Възраждане”, ни обвиняваха в лъжа, като казваха “не е вярно, има неделни училища”. Да, неделни училища има, но те не са държавни. Държавата не участва в тяхното финансиране, нито ги подпомага…”, се оказа невярно.

Разобличиха го не само депутати в Народното събрание (Елисавета Белобрадова, ДБ), но и украинската българка Тетяна Станева – украински краевед , културен деец и организатор на масови събития, режисьор и продуцент на филма „Мястото на силата“. Тя написа публикация във фейсбук, като показа на своята страница „Tetiana Stanieva“ снимки на учебници по български език за различни възрасти в украинските училища.

Сайтът за разобличаване на фалшива информация и дезинформация Fact Check също се зае с темата и направи публикация по нея, която можете да видите тук:

PolitiCheck: Не е вярно, че в държавните училища в Украйна не се преподава български език | Factcheck.bg

Всъщност изявлението на г-жа Райна Манджукова също потвърждава непряко, че твърдението на депутата Костадин Костадинов не е вярно, тъй като няма как в страна, където според него не се изучава български език, да затворят български училища. Оказва се точно обратното, че в свободна Украйна, там, където няма руска окупация, българският език се преподава в училищата, работят и българските неделни училища, както уточни г-жа Райна Манджукова.

„Въпреки това ние имаме контакти с таврийските българи. Имаме готовност всеки един момент, когато това стане възможно, да подновим работата си с тях. Мнозина от тях са финансирани по програми на министерството на образованието, тази година са получили финансиране, за да работят тези училища. Веднага след като училищата подновят своята работа, контактите с тях ще бъдат възстановени в пълна степен“, допълни г-жа Манджукова.

Бежанци с български паспорти

„Много от таврийските българи още в първите дни на войната в Украйна пристигнаха в България. Мнозина от тях продължават да живеят у нас в квартири, предоставени от доброволци. Отдавна ние алармираме, че данните, които получаваме от гранична полиция за украинските граждани, които бягат от войната, не отговарят на реалността, защото много наши сънародници пристигат тук с българските си паспорти“, заяви Манджукова.

„По този начин те не влизат в статистиката на гранична полиция. И като български граждани те нямаха право да получат статут на временна закрила, но от друга страна те са в същата ситуация като техните съграждани и съселяни, които нямат български паспорти. Затова още през април по наше настояване Министерският съвет прие решение, с което им се дава възможност за временна закрила и да ползват условията за настаняване, каза директорът на Агенцията за българите в чужбина“, допълни тя.

Още през септември т.г. Русия е забрани преподаването на български език в окупираните от руските войски украински територии, затворени бяха и неделните училища и центрове в Запорожка област. Това заяви тогава пред медиите проф. Владимир Милчев, декан на Историческия факултет в Запорожкия университет.

„30 български села има в района, имаме много добра мрежа от неделни училища, които се подпомагат от българското министерство на образованието и местни меценати. Моите приятели от тези села ми споделят, че е забранено да се преподава на български“, разказа деканът тогава и уточни, че по-голяма част от жителите на тези села са ги напуснали.

————-

По материали от Off News, Bg Voice и Fact Check

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: