Меню Затваряне

Започва строеж на нов храм “Св. Серафим Соболев” в София

Започва строеж на храм на името на св. Серафим Соболев в кв. “Надежда” 3 в София, съобщава Столица бг. Храмът ще се гради със съдействието на Софийска митрополия и църковното настоятелство. Решението е на Столичния общински съвет от 25 юли 2019 г., с което се дава безвъзмездно и бесрочно право на строеж. Сградата ще се издигне върху общински терен между ул. „Бели Дунав“, ул. „Подпоручик Футеков“ и детска площадка при МС с площ 2194 кв.м. От тях 260 кв. м са предназначени за църквата и 380 кв.м. за разгърната застроена площ. Към храма ще се построят и обслужващи помещения – на 180 кв. м.

Към момента в район “Надежда”, който е с над 80 000 жители, има една единствена църква – “Свети Дух” и това ще е вторият православният храм, който ще носи името на архиепископ Серафим Соболев, канонизиран през 2016 г. след съвместна процедура на Българската и Руската православна църква. Заради старта на строително-монтажни дейности на терена, районна администрация „Надежда“ вече е уведомила гражданите да не паркират моторни превозни средства на имота, заключен между ул. „Бели Дунав“, ул. „Подпоручик Футеков“ и детска площадка при МС „Бели Дунав“.

През 2019 г. Столичен общински съвет подкрепи изграждането и поддръжката на още 4 православни храма на територията на Столична община. В момента, пак на общински терен, завършва строежът на единствената църква в район “Изгрев” – “Св. Пимен Зографски”.

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: