Меню Затваряне

Започна детският православен лагер в Църногорския манастир

В Църногорския манастир, който се намира над брезнишкото село Гигинци, вече от няколко дни започна детският православен лагер.

Групата е от 35 деца, които са от неделното училище при храм „Рождество Христово“ в София с ръководител Велина Андонова. Енорийският център работи усилено с различни дейности от няколко години и тя е негов директор. В групата има също деца на свещеници и християни от други енории, присъстват деца с увреждания, придружавани от специалисти, които работят с тях.

В екипа на ръководителите на детския лагер има хора с разнообразни таланти, включително и такива, които са завършили актьорско майсторство и провеждат допълнителни занимания с децата, сред ръководителите има и вокален педагог.

Целта на детския православен лагер е децата да се сближат не само чрез общата работа върху заниманията по религия, но и да преживеят смисъла на християнската общност – тя се проявява в богослужението и в грижата им едни за други. Лагерът започна с молитва и водосвет, а на литургията за празника на св. пророк Илия децата се причастиха с Тялото и Кръвта Господни.

Средната възраст на децата е 12 години. По-големите наблюдават по-малките, всички заедно се грижат за хигиената, помагат в кухнята и при сервиране на храната, а родители-доброволци помагат на всички.

Децата се включват във всички дейности на манастира, който има зеленчукови градини и животни, произвежда мляко и млечни изделия. Децата се интересуват от животните, които се отглеждат там, виждат как се прави кисело биволско мляко и какви продукти се получават от него, наблюдават целия процес на тяхното приготвяне.

Към практическите дейности е включена и творческа работилница, а всеки ден децата имат урок с различен библейски сюжет. В свободното си време извън занятията, те разбират и какво е доброволчеството, защо то е ценно, колко дисциплиниран и всеотдаен трябва бъде един доброволец, за да помага на другите. Беседват с монасите, хранят се заедно, а вечер са пред лагерния огън. Всички се учат на дело как да бъдат една общност в Христос.

Posted in Децата в Църквата, Епархийски новини, Мисия, Новини

Вижте още: