Меню Затваряне

Започна Втората конференция на Международната православна богословска асоциация във Волос

Представители на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и на Православния богословски факултет при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ са участници във Втората конференция на Международната православна богословска асоциация (International Orthodox Theological Association или съкратено (IOTA) от 11 до 15 януари във Волос, Гърция. Участниците са преподаватели, докторанти и студенти, а темата на конференцията е „Мисията и Православната църква“.

Конференцията беше открита официално на 11 януари 2023 г. в сградата на Митрополията на Димитриада. Вечернята в храма „Св. Св. Константин и Елена“ отслужи Високопреосвещеният митрополит на Димитриада и Алмирос Игнатий, с чието благословение се организира конференцията. В своето приветствие към участниците той каза, че е благодарен, че всеки ден ще започва с молитва, което е показател за църковното значение на това събитие. След вечернята около 350-те участници се преместиха в конферентния център на катедралата за церемонията по откриването.

В друго свое обръщение към участниците митрополит Игнатий отбеляза, че Православната църква проповядва Евангелието в свят, белязан от войната в Украйна, пандемията от коронавирус, фундаментализма, климатичната криза, която заплашва планетата и икономическата несигурност. В светлината на продължаващата война митрополитът призова събралите се на конференцията – и целия православен свят – да се заемат със задачата да „предложат думи на надежда и прошка“. 

Конференцията е домакин на Волоската академия за богословски изследвания. Плод на Всеправославния Свети и Велик Събор на Крит (2016 г.), International Orthodox Theological Association (IOTA) е учредена през 2017 г. и представлява общност от учени и професионалисти, посветени на световния обмен на знания в контекста на православната традиция. Целта на асоциацията е да допринесе богословски за обновяването на Православната църква чрез подкрепа на общоправославното единство и съборност. Асоциацията организира международни конференции и улеснява групови изследователски проекти. Като общоправославна организация с нестопанска цел, IOTA не принадлежи към нито една поместна църква и се стреми да поддържа конструктивни отношения с всички православни църкви. Първата ѝ голяма конференция се проведе в Яш през 2019 г.

IOTA се състои от двадесет и осем постоянни групи, представляващи различни области на знанието, свързани с православните християнски изследвания. Всяка група се ръководи от двама съпредседатели – учени с международен авторитет, а нейната дейност се консултира с група специалисти в дадената област, обединени в управителен комитет. Групите включват библейски изследвания, каноническо право и нравствено богословие, християнство в Близкия изток, църковна музика, догматическо богословие, икуменически диалог, литургични изследвания, патристика и политическа теология.

На конференцията ще бъдат представени доклади, изследвания, издания в различни области на православното богословие от теолози от всички краища на света.

В рамките на събитието Богословският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, който е институционален член на IOTA, ще представи научноизследователската дейност на академичния състав, учебните програми и възможностите за обучение в трите образователни степени „бакалавър“, „магистър“ и „доктор“, периодичното официално издание на факултета сп. „Богословска мисъл“ и избрани богословски издания от научната продукция на факултета.

Трима български учени оглавяват работни групи на конференцията. Проф. Иван Христов оглавява секцията „Патристика“ заедно с проф. Владимир Цветкович от Белград, проф. Иван Желев Димитров ръководи заедно с д-р Димитриос Керамидас секцията „Икуменически диалог“, а д-р Смилен Марков от ВТУ, заедно с проф. Игор Зайцев от Санкт Петербург, ръководят секцията „Философско богословие“. В секцията, посветена на християнското изкуство и ръководена от прочутия гръцки иконописец проф. Георгиос Кордис, участва доц. д-р Ваня Сапунджиева, също от ВТУ. Като представители на Богословския факултет при СУ в работата на конференцията участие взимат доц. д-р Светослав Риболов, доц. д-р Костадин Нушев, доц. д-р Андриан Александров, гл. ас. д-р Венцислав Каравълчев, гл. ас. д-р Полина Спирова, гл. ас. д-р Татяна Иванова, докторанти и студенти (по информация от Двери.бг).

Участниците в конференцията бяха приветствани от домакина д-р Пантелис Калайцидис, директор на Академията във Волос. Д-р Калайцидис отбеляза, че провеждането на конференцията във Волос е потвърждение на визията на Академията и Митрополията на Димитриада да бъдат международно признато място за среща и диалог, отворено към научната мисъл. Той акцентира върху въплътената реалност на Евангелието и темата на конференцията „Мисията и Православната църква“, като заяви, че мисията не може да бъде само теоретична или историческа грижа, но трябва да бъде съвременна, тъй като „Божието откровение се случва в историята“. Според д-р Калайцидис е немислимо мисионерското богословие, което отказва да разговаря с по-широката социална и културна реалност на своето време.

Posted in Новини, Новини от света, Съвременно православно богословие

Вижте още: