Меню Затваряне

Започна четвъртият пленер „Несебър – градът на Пресвета Богородица“

Д-р Николинка Климукова

IV Пленер „Несебър – градът на Пресвета Богородица“

Тази година за четвърти пореден път пленер „Несебър – градът на Пресвета Богородица“ събира художници от София и Бургас с онлайн участие на автори от цялата страна. Инициатор на събитието е столичната галерия „Арт Муза“, която е в сътрудничество с галерийното пространство „Мелницата“ в Несебър, където на 19.08.2023 се открива изложба със създадените на пленера творби. Пленеристите на 14 август участваха във вечерното богослужение в храм „Успение на св. Богородица“ в Несебър.

Празникът на Пресвета Богородица отново събира множество поклонници от цялата страна и чужбина. Градът се изпълни с хиляди туристи и жители на Несебър и околността, привлечени от тържественото честване на Успението на Дева Мария. Големият православен празник Успение на Пресвета Богородица се отбелязва изключително благолепно и в храма, и в града, защото негова небесна закрилница е именно Божията майка. На 14 август в несебърската църква „Успение на св. Богородица“ е отслужена тържествена архиерейска вечерня с чина на опелото на св. Богородица. Празничното богослужение е оглавено от Агатополския епископ Йеротей, викарий на Сливенския митрополит Йоаникий, в съслужение с несебърските отци – ставроф. ик. Петър Косев, прот. Арсений Станков и гостуващи свещеници от други храмове в страната и извън нея.

За пореден път, следвайки обичая от незапомнени времена, тръгва лития с плащаницата на „Успение Богородично“, чудотворната икона на св. Богородица като начело са носени кръста, хоругви и рипиди. Следват я епископ Йеротей, клира на храма, заедно гостуващите духовници, кмета на града г-н Николай Димитров със съпругата си, контраадмирал Кирил Михайлов заедно с множеството народ. Прекрасна е инициативата да се поддържа древната традиция от първите векове на християнството, когато духовната и светската власт рамо до рамо поддържат жив християнския дух. Градът се оглася от радостен камбанен звън, защото както знаем успението на Пресветата Дева слага край на земния ѝ живот и начало на нейното отиване и вечно присъствие в рая, откъдето се моли постоянно и горещо пред престола на нейния Син Господ Иисус Христос за нас – всички хора на земята, които й се покланяме и я почитаме. Процесията е посрещната и съпровождана от многобройни жители и приятели на Несебър, препълнили тесните улички на градчето, като преминава край средновековните храмове „Св. Параскева“, „Св. Възнесение Господне“, „Св. Йоан Кръстител“, „Иисус Христос Пантократор“, „Св. Димитър“, Старата митрополия базилика „Света Софѝя“ (от VI век) с песнопения от църковните богослужения. Целта на литията е измолване на защита на града и неговите обитатели и посетители, тъй като множество са свидетелствата в историята на Несебър за спасителната роля на светините чрез вяра и молитва.

Сутринта на 15.08.2023 беше отслужена празнична Литургия от споменатите духовници. Не спира да се вие опашката за поклонение пред чудотворната икона на Божията майка, продължавана да бъде отрупвана от благоуханни цветя и дарове на благодарни от чудесата й вярващи. Честването на Успението на св. Богородица става център на редица събития. Много вярващи решават да кръстят своите отроци на този празник. По-късно на същия ден беше открит пленер, организиран от софийската галерия „Арт Муза“ със специално мото „Несебър – градът на Пресвета Богородица“. Художниците от столицата и страната, които участваха в него – Даниела Ефремова, Елена Алексиева, Ивон Кючукова, Мария Колева, Мария Станчева, Николинка Климукова, Петра Добревска, Росица Танова – претворяват на място величието на несебърските храмове, свидетели на православната вяра, красотата на сътворения от Бога свят и архитектурната атмосфера на старинното островното градче.

Всяка година началото на пленера се обявява пред различен храм. Миналата година това беше новата митрополия „Св. Стефан“ („Св. Богордица Живоносен източник“). В предишната година художниците рисуваха през първия ден в Старата митрополия, а сега започват творческите си търсения от най-новия храм, посветен на Божията майка, празнуващ на 15 август – затова този ден е избран за начало на пленера. Впоследствие се включват редица онлайн участници. През целия ден на 15.08.23 община Несебър участва с програма за малки и големи, поддържаща празничното добро настроение. Тържеството завърши със светлинно шоу и пищна заря, която украси небесния свод и можеше да се види на километри от събитието – света Богородица заслужава всяка слава, чест и поклонение.

Пленерът е предвиден за всички възрасти, защото изкуството и вярата обединяват хората – без ограничения и специални изисквания за използваните материали и размери на творбите. Отново може да се участва и онлайн от 14 до 31 август 2023 г.. Творбите могат да се изпращат на e-mail: art_muza@abv.bg, след което се споделят на страницата на пленера.

Желаещите да бъдат включени в изложбата в София да изпращат своите творби в оригинал на адрес: Еконт София, ул. „Г. С. Раковски” 73 за Николинка Климукова, тел.: 0877544662 от 25 до 31 август 2023 г.

Всички участници на пленера получават диплом, който се връчва на откриването на изложбата на 19.08.23 в Несебър, а на онлайн участниците ще бъде изпратен на посочения адрес. През тази година участниците в творческата проява „Несебър – градът на Пресвета Богородица“ ще се присъединят към пленера на международния фестивал „Съзвездия в Несебър“ и ще се „състезават“ с художници от цял свят, защото фестивалът има конкурсен характер и се провежда под мотото „Несебър древен и млад“.

На 03.09.2023 предстои да бъде открита изложбата с картините от двата пленера в галерия „Арт Муза“ в София. Предполага се, че не всички, обичащи „Несебър – градът на Пресвета Богородица“, могат да се включат точно в датите на пленера, обединени с празника, затова все повече се налага практиката малки и големи художници да рисуват по снимки или по своите красиви спомени от морското полуостровно градче. Създадените творби „на живо“ и „от далече“ пренасят в столицата слънчевото настроение на Несебър, на чествания Богородичен празник и на неговите светини.

—————-

Снимки: Ивон Кючукова

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: