Меню Затваряне

Запрещение на свещеник предизвика вълна от реакции в Гръцката църква

Гръцкият православен свещеник Александрос Кариотоглу, който служи в храм „Св. Николай Рангве“ в кв. „Плака“ в Атина беше временно отстранен от служение, защото е позволил на две момичета да прислужват в олтара на храма, предизвиквайки противоречия в консервативните среди. Възмутени от този „скандален“ акт, консервативни групи са се оплакали и свещеникът е бил извикан от църковните власти, които са го уведомили, че ще бъде временно отстранен от служение, докато въпросът не се изясни. Случаят ще бъде обсъден и решен от 12-членен състав на Св. Синод на предстоящото им заседание. Гръцките църковни издания коментират, че не е сигурно дали архиепископ Йероним ще постави въпроса за обсъждане и каква ще бъде неговата позиция. Решението за отстраняването на свещеника от богослужение обаче предизвика вълна от реакции в Гръцката църква. Публикуваме превод на екипа на Двери бг, които събраха мнения по темата.

О. Александрос Кариотоглу се ползва с голямо уважение сред паството си. Той е ръкоположен за свещеник преди няколко години. Преди това е преподавал в средното образование като богослов, но е и доктор по богословие и религиознание. Преподавал е в Богословското училище „Св. Андрей“ в Сидни, Австралия, в Педагогическия факултет на Тесалийския университет и в Духовната академия в Атина. Автор е и на няколко книги.

Самият о. Александрос коментира сдържано решението: „Винаги има цена – и когато вършиш добро, и когато вършиш зло“. Разказа, че децата са тризнаци – две момичета и едно момче, и брат им всяка неделя му е помагал в олтара. На Петдесетница свещеникът е дал стихари и на двете сестри, както и свещи, които да носят. „Децата бяха много щастливи. Случилото се след това дълбоко ги разстрои“. Той добави, че не се съмнява в любовта и доверието към него на Атинския архиеп. Йероним. Окончателното решение на случая ще се вземе на заседание на Св. Синод другата седмица.

Антиохийска патриаршия още от средата на 80-те години въвежда практиката малки момичета да помагат по време на богослужение, подобно на момчетата-иподякони. Те носят свещи при изнасянето на св. Евангелие или при Великия вход. Практиката е въведена в енорията „Св. Димитър“ в Кьолн и е съпроводена със съответно решение на тогавашния Антиохийски патриарх Игнатий. Тя има мисионерски и възпитатален характер за децата. Оттогава десетки малки момичета помагат при богослужението наравно с момчетата, без това да е придружено с някакво свещенодействие, включително и в Дамаск, Сирия, където е седалището на Антиохийска патриаршия.

Това служение няма светотайнствен характер, както е, например, ръкоположението на жени-дякониси – древен каноничен чин в Църквата, който обаче е отпаднал от практиката. Отделни жени-дякониси има в Александрийска патриаршия, който чин е възроден от св. Нектарий Егински, както и няколко – в Гръцката църква.

„Възмущението на някои среди, определящи себе си като консервативни, е лицемерно, тъй като отдавна много жени помагат при богослужение в св. олтар: в манастири, църковни институции и дори в градски енории“, заяви в интервю за в-к „Вима“ проф. протопрезв. Василиос Термос. Според него нещата са преувеличени и в участието на децата в службата няма нищо скандално, нито пък е прелюдия към въвеждане на женско свещенство. „Добре известните кряскачи, които искат в богослужебния ни живот да надделее неподвижността на гробището, разбуниха всички… Стихарът, който е обичаен за момчетата, които прислужват в олтара, не е получен със свещенодействие. И това е много логично, защото в древната Църква не е имало специално облекло: всички дрехи са били дълги до земята, а естественото развитие от това е бил стихарът на ръкоположеното духовенство“. Според него от Атинска архиепископия са наказали духовника, отстъпвайки пред натиска на фундаменталистки настроени християни, които по правило са много шумни и активни в публичното заклеймяване. В същото време липсва желание да се погледне задълбочено на нещата, търси се само повърхностно разрешаване на проблемите. „Нашата църква се превърна в заложник на фундаменталистите“, с огорчение твърди той.

Случаят с популярния атински свещеник активизира църковната дискусия и по други злободневни проблеми, като например подкрепата в някои църковни среди на малка крайно-дясна партия, създадена от богослов (движението „Ники“), която заявява като своя идентичност „патриотизма и защитата на традиционните ценности“. Движението събира симпатизанти с профил „антиваксъри“, „поддръжници на Путин и на Тръмп“ и други в този дух. Партията „Ники“ събра минимална обществена подкрепа на последните избори, но породи дискусия заради псевдо-църковната реторика, използвана от лидерите ѝ, които афишират връзки с митрополии, парацърковни организации и няколко светогорски манастира. Последваха обвинения, че църквата се обвързва с политиката, както и опровержения от страна на манастири и митрополити. По този повод журналистът и главен редактор на изданието „Ортодоксия инфо“ А. Лударос пише:

„Явлението „Ники“ е само върхът на айсберга, но не е самият проблем… Реалността, която, за съжаление, църковното ръководство отказва да разбере, е, че църквите се опразват. За разлика от „защитниците“ на вярата, които винаги намират начин да вдигнат шум, храмовете се изпразват тихо. И знаете ли защо? Защото тези, които си тръгват, не вдигат шум, не викат, просто навеждат глави като всеки разочарован човек и си тръгват. Затова нека не обвиняваме парацърковните организации, разни старци и светогорци, всякакъв род духовни шарлатани, защото те не правят нищо друго освен това, което винаги прави природата – запълват празното пространство. Виновните са тези, които са го създали!“.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: