Меню Затваряне

Засилва се натискът върху МПЦ-ОА да се откаже от Томос за автокефалия

„Миналата година приехме в семейството на каноничните църкви и Охридската архиепископия, което доведе до по-нататъшно развитие, междуправославни неща, не непременно канонични.“

Това е част от проповедта на Вселенския патриарх Вартоломей, произнесена на честването на неговия имен ден пред присъстващите гости от поместните православни църкви, сред които и от МПЦ-ОА.

Какъв е контекстът и какво точно има предвид Вселенският патриарх с това изказване, не става съвсем ясно. Но едно е сигурно, а то е, че Вартоломей за първи път говори със скептицизъм и критика спрямо развоя на събитията, случили се през изминалата година след 9 май.

Какво е това „по-нататъшно развитие на междуправославните отношения“, което не винаги е било канонично? Познавачи на ситуацията казват, че самият факт, че Вартоломей, който е много умерен и премерен в публичните си изяви, говори така, трябва да се тълкува като сериозно послание. Освен това причините за „загрижеността, която изразява”, трябва да се търсят в контекста на отношенията, осъществени през този период по линията Москва-Белград-Скопие. Миналата година, въпреки хода на СПЦ да издаде „томос“, патриарх Вартоломей все пак приветства акта на помирение между МПЦ-ОА и СПЦ, а оттам и съгласието на СПЦ за автокефалия на Македония, очаквайки, че нещата ще продължат към приключване на преговорите за получаване на окончателния, каноничен Томос за автокефалия.

Но междувременно някои отношения и връзки вероятно са се променили и от днешна гледна точка става все по-ясно, че МПЦ-ОА е подложена на силен натиск от Московската църква да се откаже от Томоса на Вселенската патриаршия и да се пренареди в кръга на православните църкви, които се намират под влиянието на Руската църква, каквито в момента са Българската и Сръбската църкви.

Част от тази форма на натиск е и инициативата да се приеме някаква декларация, която уж защитавала името и автокефалията на МПЦ-ОА, като в основата си тази декларация е насочена именно към недопускане на Томос от Вселенската патриаршия, или пък да принуди МПЦ-ОА да отхвърли такъв Томос, което със сигурност ще означава нова изолация и определено превръщане на МПЦ-ОА в сателитна църква на Москва.

Ако следите събитията, ще забележите, че преди дни „шефът” на една политическа партия се похвали, че е предал 50 000 подписа в подкрепа на тази декларация, за което е получил одобрение от епископ Петър, който вече не крие, че е против всякакви други отношения на МПЦ-ОА, освен с църковна Москва.

Два дни по-късно същата политическа партия публично заплаши архиеп. Стефан, след като той си позволи да изпрати поздравително писмо до патриарх Вартоломей, в което се казва: „Ние търпеливо очакваме Томоса за автокефалия“. Ден по-късно в архиепископията изненадващо се появи Васиан Змеев, предстоятелят на Руското подворие в София. А вчера споменатата политическа партия обяви организирането на протести пред катедралата.

Целта е едно и съща – недопускане на Томос от Вселенската патриаршия, актьори са същите проруски „инсталации“ в и около МПЦ-ОА, а натискът е директно насочен към архиепископ Стефан, който засега, въпреки все по-явния натиск, успява да балансира и да упорства в интерес на църквата за окончателното признаване на автокефалията по утвърдения каноничен ред.

Именно тук трябва да се търси основното послание на това кратко изказване на Вартоломей. Вселенската патриаршия не иска от МПЦ-ОА да се групира в някакъв блок срещу Москва, а Москва иска от МПЦ-ОА да се прегрупира в блок срещу Фенер. Вартоломей не поставя изискване МПЦ-ОА да не си сътрудничи с други църкви и с Москва, напротив, той моли да се спазва вековния каноничен ред. Руският патриарх Кирил обаче настоява MПЦ-OA да се самоизолира.

————

Източник: Религия мк

Posted in Църква и политика

Вижте още: