Меню Затваряне

“Защитникът на християнството” Виктор Орбан е в черния списък на “Репортери без граници”

Международната неправителствена организация “Репортери без граници” включи унгарския премиер и “защитник на християнството” Виктор Орбан в своя годишен списък на “враговете на свободното слово”.

Това е първи случай, в който европейски лидер влиза в мрачната класация. Сред останалите имена е това на севернокорейския лидер Ким Чен Ун и на сирийския президент Башар Асад, съобщава “Свободна Европа”.

Орбан и неговата партия Фидес “стъпка по стъпка поставиха унгарските медии под свой контрол”, съобщават от “Репортери без граници”.

За да постави медиите в своя услуга, Орбан е ползвал инструменти като кампании за дискредитиране на журналисти, политико-икономическа зависимост и автоцензура.

Виктор Орбан печели изборите през 2010 г. и до 2017 успява да постави медиите под пълен контрол, твърдят “Репортери без граници”. От лятото на 2017 частните средства за масова информация вече са собственост само на близки до Фидес бизнесмени.

“През есента на 2018 г. близо 500 проправителствени медии се сляха в холдинг, чието ръководство централизира начина на отразяване на новините”, пише още в съобщението на организацията.

В класацията на “Репортери без граници” Унгария заема 92-ро място от 180 възможни.

Списъкът, в който организацията изброява имената на “враговете на свободното слово” включва 37 държавни глави и високопоставени политици. Сред тях са лидерите на Русия, Иран, Беларус, Чечня, Таджикистан, Туркменистан.

Известни лица в списъка на “Репортери без граници” са Владимир Путин, Николас Мадуро, Мохамед бин Салман, Рамзан Кадиров, Реджеп Тайип Ердоган, Си Дзинпин и др.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: