Меню Затваряне

Защо не се изпълняват разпорежданията на Св. Синод?

Двама свещеници днес са направили освещаване на стаята, която партия „Възраждане“ ще използва в новия парламент. Лидерът на партията Костадин Костадинов заяви преди няколко дни, че партията няма да се нанесе в помещението, преди то да бъде осветено от православен свещеник.

Това прозвуча като закана в медиите, тъй като досега не се е случвало стаите на парламента да бъдат „освещавани“ от предишно присъствие на членове на други партии. На снимката се различават двама свещеници от Софийска епархия – единият е свещ. Лука Младенов, ръкоположен през септември 2021 г. от епископ Поликарп, викариен епископ на Софийския митрополит и български патриарх Неофит, и служи в храм „Света Троица“ , град Нови Искър, квартал Кумарица, община Софийска.

Посланието на партийния ръководител на „Възраждане“ явно целеше да уязви определена политическа сила, която в очите на гласоподавателите да бъде оприличена на „нечиста“ и „бесовска“, а обитаваните от нея помещения да бъде необходимо „против уроки“ да бъдат „духовно почистени“, като с подобни демонстрации да спечели още повече гласове за следващи избори. Въпросът е защо православни свещеници участват в такъв евтин политически пиар?

И понеже днес всички медии „гръмнаха“ с новината и снимката на двамата свещеници, освещаващи офиса на прокремълската и антиевропейска партия „Възраждане“, редно е да се запитаме докога няма да се спазват разпорежданията на Св. Синод и докога християнските треби и молитви ще бъдат превръщани в примитивен шаманизъм?

За да бъдат избегнати такива неприятни за БПЦ ситуации, в които обществото визира цялата Българска църква, Св. Синод на БПЦ прие и изпрати до всички свещеници Окръжно послание с изх. № 400/11.10.2021 г., публикувано на сайта на Българска патриаршия и изпратено в писмен вид до всички митрополити и съответно – до всички свещеници и монаси, относно парламентарните избори преди две години, в което изрично се казва:

„Св. Синод в заседанието си на 20.09.2021 г., прот. № 2 – пълен състав, разгледа въпроса за участието на духовни лица в политически мероприятия на партиите във връзка с предстоящите избори и реши:

1. Напомня, че съгласно 6-то и 81-во Апостолски правила, 10-то правило на VІІ Вселенски събор и чл. 139, ал. 1 от УБПЦ – БП, свещенослужители не могат да участват в общински избори като кандидати за кметове и общински съветници, както и да бъдат избирани за народни представители;

2. Молебени и водосвети по молба на политически партии, лица и сдружения, според изискванията на Православната църква, да се извършват само и единствено в православни храмове;

3. Приветствието на свещенослужителите да бъде с духовно съдържание.

Ако ние самите не спазваме тези разпореждания, кой да ги спазва?

Posted in Църква и политика

Вижте още: