Меню Затваряне

Защо постим в деня на обезглавяването на св. Йоан Кръстител?

Свещ. Траян Горанов

Свещ. Траян Горанов

Според Новия завет Йоан е осъден на смърт и впоследствие обезглавен от Ирод Антипа около 30 г. сл. Хр., след като Йоан го изобличил, че се е развел с жена си Фазаелис и след това незаконно се е оженил за Иродиада, съпругата на брат му Ирод Филип I. Йосиф Флавий също споменава Йоан в „Юдейски древности“ и пише, че той е бил екзекутиран по заповед на Ирод Антипа в крепостта Махерус (до Мъртво море, сега в Йордания).

След това се обяснява, че Йоан е изобличил Ирод, че се е оженил за Иродиада, бившата съпруга на неговия брат (назован тук като Филип). Иродиада изисква неговата екзекуция, но Ирод, който „обичаше да слуша“ Йоан, не желае да го направи, защото се страхува от него, знаейки, че той е „праведен и свят човек“.

След това разказът описва как неназованата дъщеря на Иродиада танцува пред Ирод, който е доволен и ѝ предлага всичко, което поиска в замяна. Когато момичето пита майка си какво трябва да поиска, ѝ се казва да поиска главата на Йоан Кръстител. Неохотно Ирод нарежда обезглавяването на Йоан и главата му се доставя на нея, по нейна молба, на чиния/тава. Учениците на Йоан отнасят тялото и го погребват в гробница. Евреите вярвали, че по-късно Бог унищожил армията на Ирод Антипа като наказание, защото несправедливо бил екзекутирал Йоан Кръстител.

Йосиф Флавий назовава името на танцьорката – Саломия. Тя първо е била омъжена за чичо си Филип Тетрарха, след чиято смърт (34 г. сл. Хр.) се омъжва за своя братовчед Аристовул от Халкида, като по този начин става царица на Халкида и Мала Армения.

Зададох си въпроса: защо Църквата е определила да постим в този тъжен ден? Какво имаме като факти?

1. Пир. Гостите на рождения ден на царя, включително и той, са пияни. В такова състояние човек не разсъждава. А ние винаги ли сме трезви?

2. „Мръсни“ женски танци от непълнолетна девойка, подстрекавана от развратната си майка. А ние как възпитаваме децата си?

3. Безумна клетва. След като вече е пиян, Ирод Антипа обещава на девойката, че ще ѝ даде каквото и да поиска тя. Извод: никога не се кълнете.

4. Искане смъртта на някого. Самата мисъл за такова нещо е вече грях. Как ние обуздаваме мислите си?

5. Слушане на лоши съвети, та било дори и от най-близките хора.

6. Убиване на праведник. Ирод знае, че Йоан е „праведен и свят човек“, но го прави. Ние може да не сме убили физически някого, но достатъчно е да говорим „зад гърба му“ лошо, убиваме доброто му име пред останалите хора.

7. Нито Ирод Антипа, нито Иродиада, нито Саломия се покайват за стореното. Петър се покайва за отричането си от Христос, Павел се покайва за гонението си на християните, Тома – за неверието си, и всички стават най-великите апостоли. А ние каем ли се за нашите грехове?

8. Постим, защото и Йоан Кръстител цял живот е постил. В един ден можем да подражаваме на него.

Ето осем отправни точки за разсъждение в този ден. Ето няколко причини да разсъждаваме върху случилото се на този ден, въздържайки се от приятна храна и питие.

По молитвите на най-великия пророк на границата на Стария и Новия завет, да бъдем разумни!

Posted in Святост

Вижте още: