Меню Затваряне

Защо св. Герман Аляскински все още не е включен в нашия църковен календар?

Свещ. Серафим (Огнян) Рангачев

Свещ. Серафим (Огнян) Рангачев

Днес е и денят на преп. Герман Аляскински, просветителят на Северна Америка, който чрез своите наистина тежки, но и благоплодни трудове всъщност пося семената на православната вяра в Новия свят. Но защо така е пренебрегван и премълчаван?! Може би защото вместо постулатите на „руския свят“ (имало ги е и тогава), той е проповядвал Благовестието на Христа?

Защото вместо основи на руски имперски институции той е поставял в Аляска, а оттам и в цяла Северна Америка местните темели на Едната, Света, Вселенска и Апостолска Църква? Защото вместо да извършва брутална русификация на местните американци, той чрез катехизацията и Кръщението ги прави чеда на Христовото Царство? И защото вместо да съдейства те да станат крепостни на руската олигархическа корпорация в Аляска, той ги защитава (с риск за здравето и живота си) от несправедливостта на нейните чиновници, които в своите беззакония надминават британските и нидерландските колонизатори?

Явно за някои хора тези причини са достатъчни, името на този велик Христов труженик да го няма в нашите църковни календари. Впрочем службата в негова чест е написана не от кого да е, а от Левкийския епископ Партений – един от стожерите на Българската православна църква, дишащ чрез Православието в земния си живот. По молба на православните в Америка, той пише службата, когато е викарий (временно) на нашия Ню- Йоркски митрополит в САЩ. Ето още една причина да изпитвам срам, задето св. Герман от Аляска е така несправедливо пренебрегван у нас.

Икони на св. Герман от Аляска

Posted in Записки на свещеника, Съвременна святост

Вижте още: