Меню Затваряне

За едни думи на един архиепископ или защо бяха забравени зверствата на Хамас

Ренета Трифонова

Вчера, 20 октомври, след удара върху една от сградите на манастира „Св. Порфирий“ в Газа, архиепископ Теодосий Севастийски призова Израел „незабавно да спре кървавата баня“.

Това е втора новина за атака над гръцката църква „Св. Порфирий“, която се публикува от медиите. Първата информация, че обителта е разрушена, беше опровергана от страницата на манастира, а гръцкото правителство се застъпи пред израелските власти християнската обител да не бъде засягана от военните действия. Архиеп. Теодосий беше цитиран в Orthodox Times, че не е ударен самият храм, а сградата до него, но много други медии писаха, че е разрушена самата църква, подведени от първоначалните новини.

„Ударена е сградата на църковния комитет, която се намира точно срещу църквата „Св. Порфирий“. Там бяха намерили убежище някои хора от православната общност в Газа, нямаше къде другаде да отидат. Досега за съжаление сме потвърдили двадесет смъртни случая на хора, които познаваме, те бяха с нас до вчера“, отбеляза архиепископът на Севастия.

Запитан дали е имало някакво предупреждение за удара, той отговори:

„Нямаше такова. Но, както знаете, завчера беше ударена болница, която е много близо до църквата. Там са убити около петстотин души, включително много деца. В болницата имаше англиканска църква. Оттогава страхът ни нарасна, защото разбрахме, че Израел е непочтен. Затова призовавам за незабавно прекратяване на огъня. Всеки ден биват убивани хора, които нямат нищо общо с конфликтите. От двете страни. Тук бяха убити преследвани хора, които идваха при нас, защото нямаше къде другаде да отидат. През последните няколко дни станахме свидетели на холокост, придружен от щедра доза пропаганда, главно от западните медии, които виждат Хамас навсякъде. Хората не знаят цялата истина“, каза архиеп. Теодосий.

Оказа се обаче, че Израел не стои зад атаката над болницата, а според Ал-Джазира тя е ударена от „заблудена палестинска ракета“. Такива „заблудени палестински ракети“, които са изстреляни срещу израелска територия, но са паднали в Газа има вече доста – над 450.

Израелската армия, която беше обвинена за удара срещу манастира „Св. Порфирий, и която архиеп. Теодосий упреква, че „вижда Хамас навсякъде“ твърди, че въпросната сграда не е била предвидената цел на въздушния удар и че нейните бойни самолети са се опитвали да ударят команден център на Хамас, разположен близо до църквата. Израелските военни смятат, че въпросният център участва в изстрелването на ракети и минохвъргачки към Израел, и че църквата не е била целта на удара.

Сайтът „Катимерини“ отбелязва обаче, че „Православната патриаршия на Йерусалим директно приписа удара на Израел“, макар израелската армия да заяви, че е извършила десетки нападения срещу мишени на Хамас в квартал „Ал-Шуджаия“ близо до църквата, описвайки района като „развъдник на терористи“.

Местни медии съобщават, че един ден по-рано от удара, на 19 октомври, израелските сили за отбрана са обявили за унищожаването на високопоставени членове на различни терористични организации, включително ръководителя на военния клон на „Комитетите за народна съпротива“ в Рафах, който се намира близо до границата с Египет в ивицата Газа. Армията отбеляза, че в резултат от атаката израелските военни са унищожили и бойци на Хамас, които принадлежат към силите на „Нукба“ и са ръководили нахлуването в населените райони около ивицата Газа. Общо от самолети са били убити повече от десетима терористи. Освен това, израелските сили са нанесли удари по стотици структури на Хамас, включително в Шуджаия, където в близост се намира обителта „Св. Порфирий“. Тези обекти включват площадки за изстрелване на противотанкови ракети, терористични тунелни силози, разузнавателна инфраструктура, допълнителни командни центрове и десетки минометни установки.

Случаят се разследва, но, следейки информацията по него, „изскочи“ една интересна подробност.

На 6 октомври, един ден преди Хамас да участва в клането на близо 1400 души в Израел и да отвлече стотици (на 7 октомври), архиеп. Теодосий е подал оставка от длъжността си на патриаршески викарий в митрополията на Акра, която заема отскоро (от юли) и тя е била приета от Св. Синод на Йерусалимската патриаршия. Патриарх Теофил подчертава, че е назначил архиепископа на тази длъжност, за да „запази духа на любовта и единството“. Архиеп. Теодосий обаче е правил изявления в подкрепа на Московския патриарх Кирил, които са предизвикали сензация, когато той е изразил своята съпротива срещу санкциите, наложени на руския йерарх от западните страни след началото на войната. По-точно е говорил за провокации от страна на Запада срещу Московския патриарх, подчертавайки, че „не можем да гледаме мълчаливо подобни атаки, които смятаме за незаконни, неуместни действия срещу високопоставен религиозен човек, който е истински духовен символ на съвременното православие“.

Още една интересна подробност за този дуовник е, че през декември 2019 г. Севастиският архиепископ е нападнат с газ в църквата, а след това откаран в болница, след като нееднократно е правил изявления срещу израелската политика в Палестина. Атаката срещу него идва броени дни след като той присъства на първата световна конференция срещу израелския апартейд, състояла се в Истанбул, където архиеп. Теодосий открито се е противопоставил на Израел.

След всички тези подробности са вече обясними думите за „пропагандата на западните медии“, както и липсата на всякакви осъдителни реакции срещу зверствата на Хамас, извършени в израелските кибуци и срещу отвлечените израелски граждани, които предизвикаха в отговор военното нападение от Израел. Това зверство всъщност забравиха доста духовници и християни – дали от проява на дълбок антисемитизъм (често срещан сред православните, които смятат, че евреите са техни „естествени“ врагове) или вероятно помнейки факта, че руският президент подкрепи Хамас и Хамас му благодари за подкрепата. Отсега проличава, че множество православни християни и духовници ще застанат на страната на терористичната организация Хамас, както застанаха и на страната на Русия, обявена от Европейския парламент за държава, спонсор на тероризъм, след като нападна Украйна и предизвика пълномащабна и жестока война на нейната територия.

Смущаваща е новината, която излезе тези дни, че официалният сайт на терористичната организация Хамас е поддържан от руски хостинг, чиито офис е в Москва, а собственикът е руско-израелски гражданин, съсобственик на руската социална мрежа „В Контакте“. Думите на Амир Вайтман, лидер на либералното крило на израелската партия Ликуд по руския канал RT, че „Русия подкрепя враговете на Израел“ и „подкрепя нацистите, които искат да извършат геноцид“ срещу Израел, затова Русия „ще плати“, допълват изцяло картината на събитията, които предстои да видим. Задава се жестока реална и пропагандна война, която е продължение на войната в Украйна с нейните зверства и информационни фейкове.

Въпросът е: какво правят християните в нея? Защо мълчат за зверствата на Хамас? Забравиха ли всички, че така започна войната – с 1400 жертви за един ден – мъже, жени, деца, изклани като животни в кибуците по такъв жесток начин, че редица политически лидери, станали свидетели на ужасяващите гледки, реагираха сподавено как никога не са виждали подобно нещо?

Posted in Пропаганда и дезинформация, Публицистика

Вижте още: