Меню Затваряне

За празника на св. Петка в Яш се очакват над 300 000 поклонници


Архиепископията на Яш очаква над 300 000 поклонници да присъстват на 9-дневното поклонение в Яш, което започва тази събота преди честването на паметта на света Параскева, една от най-обичаните светици в Румъния, на 14 октомври.

Миналата година, в продължение на 9 дни на поклонение, над 340 000 души участваха в събитията, организирани за храмовия празник на митрополитската катедрала в Яш. С времето организаторите са положили усилия да оптимизират времето за чакане пред мощите на светицата.

Мощехранителницата със светите мощи на света Параскева ще бъде изнесена от катедралния храм тази събота сутринта в 06:30 часа и поставена в специално мяста за поклонение в двора на митрополитската катедрала.

На 11 октомври гръцка делегация ще донесе мощите на свети Андрей Критски от митрополитската катедрала в Аркалохори на о-в Крит. Решението за пренасяне на мощите на св. Андрей Критски е свързано с факта, че Светият Синод на Румънската православна църква обяви 2023 г. за възпоменателна година на химнографите и църковните певци.

Свети Андрей Критски е архиепископ на Крит от края на 7 век и началото на 8 век – богослов, учител и химнограф, известен със своя Велик покаен канон, който се чете по време на Великия пост.

Orthodox Times

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: