Меню Затваряне

Земята плаче, небето се радва

Новината за смъртта на Черногорския и Приморски митрополит Амфилохий отекна не само в Черна гора и Сръбската православна църква, но и по целия свят. Любовта и уважението, които той спечели, служейки, проповядвайки и свидетелствайки на Бога и Евангелието на Христос в продължение на десетилетия, преодоляха дори страха и опасността от пандемията. След упокоението на митрополита, стотици лекари го изпратиха от Клиничния център и хиляди хора дойдоха в Цетинския манастир, където тялото му беше пренесено за поклонение с молитвено шествие. Митрополитът почина в навечерието на празника на св. Петър Цетински.

В неделя, на 1 ноември, в катедралния храм “Възкресение Христово”в Подгорица след св. Литургия, опелото ще отслужи Сръбският патриарх Ириней с няколко архиереи. Погребението ще бъде в 13 часа н криптата на храма.

Съзнавайки цялостната здравна ситуация, но и голямото уважение, на което се радваше новопреставленият митрополит, Черногорско-Приморската митрополия призовава всички участници в сбогуването да се придържат към предписаните здравни мерки, християните да носят маски и да спазват определеното разстояние помежду си. За да се осигури възможно най-голяма защита, за хората са закупени 5000 медицински маски, които ще бъдат раздадени на тези, които нямат.

Митрополията призовава в да се постъпва с мъдрост, за да се защитят и другите, защото такъв е бил покойният митрополит и ги е учил на това.

Ето и някои снимки и видео от молитвеното шествие, публикувани в социалната мрежа. На някои от снимките имаше надписи: “Изгубихме пастир и теолог, спечелихме светец” и “Земята плаче, небето се радва!”.

Posted in Новини, Новини от света, Скръбна вест

Вижте още: