Меню Затваряне

Злото, скрито в тъмнината на християнското невежество

Пастор Иво Койчев

Пастор Иво Койчев

Християнското невежество, не е просто липса на знание (и това се включва), но е изопачаване на истината. Също така, невежеството се разглежда още като тъмнина, слепота, обърканост, забрава, робство, манипулиране, нечист дух, идолопоклонство, извратеност и заблуда.

Невежеството черпи сила от много фактори, но има четири главни и те са: идолопоклонство, гордост, омраза и страх.

Преди войната в Украйна много пъти съм се сблъсквал с християнско невежество, което считах за липса на недостатъчна образованост, но когато войната се развихри, започнах да виждам невежеството като религия, която завладява сърцата на мнозина християни.

Да оправдаеш руската агресия – това е върхът на невежеството. Да застанеш против украинските бежанци и да изказваш негативно мнение за държавната помощ от 40 лв., е извратеност. Да считаш, че украинците са фашисти, нацисти и наркомани, това означава, че си манипулиран чрез идеологическа лъжа и истината не е в теб.

Да вярваш на Копейкин от „ВъзБуждане” и да го считаш за апостол на БГ е реална заблуда. Няма по-страшно нещо от това, злото да се прикрие в твоето невежество и да загубиш неговата реалност.

Преди всичко, злото в своята същност не е просто грях, болест, проклятие, тъмнина или смърт. Първично, злото е липса на Бог. Злото е съществуване без живот.

Злото може да се разглежда и като територия, място, сфера или космос, които са под пряката власт на сатана (тъмнината). Това са наследствени територии на обитаване, дадени на сатаната и неговите демони, които са употребили свободната си воля срещу Бога, и са напуснали небесното си жилище.

Злото, действащо от невежество, е тъмнината в човешката душа, която завладява неговото вътрешно духовно състояние до пълна поквара и разруха на неговия живот.

Как да се пазиш от злото, скрито в тъмнината на невежеството? Стреми се с цялото си сърце и всичките си сили да познаеш Христовата любов. Това ще ти помогне да държиш злото и тъмнината на невежеството далеч от себе си и ще бъдеш според Божието обещание – светлина на народите!

Осия 4:6

„Народът Ми загина от липса на знание; понеже ти отхвърли знанието, то и Аз отхвърлих тебе да не Ми свещенодействаш; понеже ти забрави закона на твоя Бог, то и Аз ще забравя твоите деца“.

(Изтребен ще бъде Моят народ, защото му знание не достига: понеже ти отхвърли знанието, и Аз ще те отхвърля от свещенодействие пред Мене; и понеже ти забрави закона на твоя Бог, и Аз ще забравя децата ти, бел. ред.).

Римл. 1:18

„Защото Божият гняв се открива от небето против всяко нечестие и неправда на човеците, които ограждат истината с неправда“.

(Гневът Божий се открива от небето върху всяко нечестие и неправда на човеците, които държат истината в неправда, бел. ред.).

Послеслов:
В Писанието липсва термина “християнско невежество”. Истинските християните по принцип са сол и светлина на света. Невежеството не може да ги владее.

Употребявам термина „християнско невежество” в контекста на обособеност или демонично влияние върху група религиозни хора, които наричат себе си християни, а всъщност според изповяданата си вяра, дела и убеждения, са далеч от Истината.

———–

Текстът е от профила на автора във фейсбук. Публикуван е с незначителни редакции.

Posted in Шарени мисли

Вижте още: