Меню Затваряне

„Знакът“ за почернелите кръстове на Трапезния храм в Киево-Печерската лавра се оказа фейк

От 13 март, в социалните мрежи се разпространява „новина“, че кръстовете на кубетата на Успенския събор на Киево-Печерската лавра са … почернели. Преди митрополит Епифаний да служи в катедралата, те са били златни, блестящи, а след Рождественското богослужение, което ПЦУ извърши там за първи път, кръстовете вече не били златни, а черни и това е знамение, знак, личба, „страшно явление“.

Няколко украински сайта веднага са реагирали на този фейк – не защото не личи отдалеч, че снимката е лош фотошоп, а защото се оказва, че доста християни се доверяват на всякакви фалшиви новини и дезинформация – не защото не личи с просто око лъжата, а вероятно защото искат да се доверят.

Кому е било нужно да лъже така и защо?

Сайтът на Религиозно-информационната служба на Украйна помести статия, в която се казва, че Вишгородския и Ченробилски митрополит Павел Лебед (известен като Паша Мерцедеса) от УПЦ-МП твърди, че кръстовете на т.нар. Трапезна църква са почернели. Според него това странно явление се е случило точно когато комисията на резервата „Велика Лавра“ е започнала работа по огледа на манастира, особено след литургията в катедралата „Успение Богородично“.

„Сензационната“ новина веднага е подета от медиите, свързани с УПЦ-МП. Официалните медийни ресурси обаче не разпространяват този фейк.

Потъмняването на кръстовете забелязва и Сумския и Охтирски митрополит Евлохий (Гутченко) от УПЦ-МП.
„Сега съм в Лаврата. Да, кръстовете над Трапезната църква наистина почерняха“, пише той във фейсбук и публикува снимка на храма.

В коментарите обаче вярващите обръщат внимание на Сумския митрополит, че кръстовете не са блестели от злато преди и показват снимката. Някои се шегуват, че кръстовете са почернели от песента на архимандрит Захарий Звън се носи, носи над Русия, която духовници и миряни са пели за руските окупатори в Киево-Печерската лавра по време на литургия.

Изявленията за „личбите“ не останаха незабелязани и в ПЦУ. Митрополит Евстратий (Зоря) нарече хипотезите на Павел (Лебед) „шаманизъм“ и цитира доказателства, че кръстовете на църквите са били тъмни дори когато там е управлявала УПЦ-МП. Той публикува снимки на църквата, направени много преди времето, когато представителите на ПЦУ са служили там.

„На снимката, направена на 7 януари се вижда, че кръстовете на Трапезната църква имат същия вид като през март“, пише той. „Ако потърсите в интернет, можете да видите много такива снимки точно от времето, когато Павел и Московската патриаршия служеха в Трапезната църква. Тоест, те са напуснали храма с потъмнели кръстове. Така че, ако тълкуваме това като личба, то по-скоро е знак относно службата в Лаврата на Павел и неговите съмишленици. Това е пълна лъжа и шаманизъм, вместо истина и православие“.


„Фалшификатът има обаче има обаче две версии. В първата се твърди, че са почернели кръстовете на катедралния храм „Успение Богородично“, след като митрополит Епифаний е служил там на Рождество Христово. В същото време на снимката е показана Трапезната църква. Тоест фалшификаторите са такива познавачи на Лаврата, че не правят разлика между Успенския събор и Трапезната църква. Или пък тъкмо обратното – разграничават двата храма, но все пак пускат фалшификата за употреба, защото омразата им към ПЦУ е по-голяма от греха на лъжата“, коментира друга украинска медия.

Във втората версия правилно се посочва, че снимката показва кръстовете на Трапезната църква, за които се твърди, че са почернели след същата рождественска служба, която митрополит Епифаний провежда, но медията припомня, че богослужението не е било в Трапезната църква, а в Успенския събор.

Изданието коментира още:

„Разбира се, не всичко е кръстове, „знаци“ и благодат. И относно собствеността. Десетки са хотелите, общежитията, столовѝте и стопанските сгради, незаконно построени от УПЦ на територията на историческия паметник и резерват. Всичко това е построено върху древни пещери и основи и, разбира се, без никакви разрешителни. В крайна сметка територията е дадена само за ползване. И сега, заради нарушаването на условията на договора за наем, на Украинската православна църква се прекратява десетгодишния договор за безвъзмездно ползване на религиозните сгради, разположени на територията на резервата „Киево-Печерска лавра“. Вчера Павел Лебед вече отправи традиционните си заплахи, че ще започнат да се молят за нарушителите и тогава… Сега той обяви, че монасите няма да напуснат държавната територия. И тук между другото има „знак“, че без Украинската православна църква Лаврата ще изчезне“.

Тъй като православните страници, от които се лее пропаганда и фалшиви новини са доста, редакцията на Християнство.бг напомня на своите читатели да бъдат бдителни и да не вярват на всяка информация в интернет, особено на такава за личби и чудеса. Христос казва в Евангелието за хората, търсещи „знаци“: „Ако не видите личби и чудеса, няма да повярвате“ (Йоан 4:48), и поради това „ще се появят лъжехристи и лъжепророци и ще покажат големи личби и чудеса, за да прелъстят, ако е възможно, и избраните“ (Мат. 24:24), т.е. християните. Както отбелязахме по-горе, официалните украински църковни медии не разпространяват този фейк, но в нашите социални медии това основно дезинформационно ястие е поднесено с обичайната обилна „гарнитура“ – „бликване на свето миро“, „вартоломеевите разколници“, „война с православието“ и др. под. безвкусица. Предстои да видим кога тази претопляна с години „духовна храна“ ще омръзне най-сетне на българския православен християнин.

Posted in Публицистика, Редакционни

Вижте още: