Меню Затваряне

Зоран Заев: „Ние сме братски народи и можем да намерим решение“

В интервю за телевизионния канал N 1 ​​премиерът на република Северна Македония Зоран Заев се позова на писмо, изпратено до сръбския патриарх Порфирий, в което го поздравява по повод неговата интронизация, съобщава Ромфеа.

В писмото си Зоран Заев е поискал от сръбския патриарх, в рамките на братските отношения между двата народа, да намери решение на църковния въпрос на Скопие: “Ние сме православни, ние сме братски народи и можем да намерим решение”, казва Заев.

На други места премиерът на Скопие подчертава: „Обърнахме се и към Вселенския патриарх Вартоломей, но чрез диалога виждаме надеждата и решението между Македонската православна църква и Сръбската православна църква, с крайна цел – автокефалия на Македонската православната църква“.

Зоран Заев вярва, че може да се постигне решение чрез диалог между двете църкви поради отличните отношения между двете страни.

“Знаете, че Сръбската православна църква съществува и действа в Република Северна Македония. Имаме много граждани от сръбската общност, православни християни, които се черкуват в сръбските храмове. Готови сме да запазим изцяло религиозната свобода, но в същото време, отчитайки светския характер на Македония и Сърбия, ние политиците можем да създадем условия нашите две църкви и нашите епископи да намерят решение”, добави Заев.

В заключение министър-председателят на Скопие подчерта: “Чрез писмото си исках да помоля патриарха на Сърбия да отдели част от времето и вниманието си за намиране на решение чрез диалог. Ние сме много близки нации, братски нации и този въпрос трябва да бъде разрешен”.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: