Меню Затваряне

Игумените на два атонски манастира канят митрополит Епифаний на Света гора

Игумените на двата атонски манастира – “Пантократор” и “Ксенофонт” са поканили предстоятеля на Православната църква на Украйна (ПЦУ) митрополит Епифаний (Думенко) на Света гора Атон. 

Говорителят на ПЦУ архиепископ Евстратий (Зоря) съобщи за това на своята фейсбук страница, публикувайки видео съобщенията на игумените.

“Ваше Блаженство, желаем Ви много благословени години – казва игуменът на манастира “Пантократор” архим. Гавриил. – Нека Пресвета Богородица да Ви даде сили и мъдрост да водите светата Киевска църква, която Ви даде Христос”.

Споделяйки своята радост във връзка с успехите на украинската автокефалия, архим. Гавриил увери предстоятеля на ПЦУ, че винаги е добре дошъл на Атон и очакват неговата визита. – Ще бъдем щастливи да научим за вашите постижения, за постиженията на вашата Църква. Тук в Атон много Ви обичаме, винаги помним и се молим за Вас. Очакваме Ви, елате да се запознаем лично, за да служим и да се зарадваме заедно” (видео).

„Добре дошли в нашия манастир. Много се радваме, че можем да Ви приемем. Представлявате Църква, която има велика история, въпреки че едва наскоро е получила автокефалия. Дар Божи е, че и Украйна стана канонична църква – написа на свой ред игуменът на манастира “Ксенофонт”, архимандрит Алексий.  – Радваме се, че присъствахме на интронизацията на Ваше Блаженство и участвахме в Божествената литургия. Непрекъснато се молим да дойде мира в Църквата на Украйна, да царува любов и да съществува истински православен дух. В този ден ние особено се молим за здраве и дълголетие на Негово Блаженство, за да може той да има Светия Дух, Който да ръководи Църквата с божествената светлина. За много години Ваше Блаженство с Божията помощ, надеждата и благодатта на Светия Дух, Чието слизане скоро ще празнуваме в деня на Петдесетница. Бъдете силен. Молим за Вашето благословение. На многая лета!“ (видео).

На 24 август, когато ще се чества 30-годишнината от независимостта на Украйна, е предвидено посещението в Киев на Константинополския патриарх Вартоломей , който може да бъде придружен от Александрийския патриарх и предстоятелите на други поместни църкви, които са признали автокефалията на ПЦУ.

Източник: Портал Кредо и Лична страница на архиепископ Евстратий Зоря

Posted in Новини, Новини от света, Светогорие

Вижте още: