Меню Затваряне

Игуменът на Есфигмен с нова жалба заради демонстрацията на руски национализъм на Атон

Игуменът на светата обител Есфигмен архимандрит Вартоломей ще подаде нова жалба по повод руското проникване и влияние на Света гора, съобщава страницата на манастира Ιερά Μονή Εσφιγμένου.

Архим. Вартоломей задава въпроса: „Може би някои хора смятат Света гора – Атон вече за част от Руската федерация и все още не са ни го съобщили?“

Той подаде жалба през април 2022 г., с опит тя да бъде оспорена, но въпреки това руснаци продължават „канонично“ да издигат руски знамена на Атон, като че ли монашеският полуостров е територия на тяхната държава.

През април м.г. публикувахме Изявление на манастира „Есфигмен“ по повод влизането на крайни руски националисти в окупираната му централна сграда, в което архим. Вартоломей се изрази много ясно за целите на такава дейност – руски поклонници бяха влезли парадно с големи флагове със символите на руската империя. Тогава архим. Вартоломей недвусмислено заяви:

„Днешната нарастваща „историческата загриженост“ на руснаците, завладяването на територии на независими държави под предлог, че те са били някога „исторически руски територии“ и разни неслучайни декларации на Москва, че ще „защитава“ руснаците, „руските интереси“, руската духовност и въобще православните християни в различни кътчета на света, могат само да тревожат гърците. Руската идеология не може да толерира съществуването на други народи като украинци, беларуси и т.н., с общ произход от кръщелния купел на старата Рус, нито пък съществуването на православни християни в древните патриаршии и светите места на православието, ако не са под контрола на руската държава. Още преди век, когато Северна Гърция беше освободена от Османската империя, руснаците се опитаха да превземат Атон. Информация за руските претенции към Света гора може да се намери в книгата „Ravasia Megistis Lavras“. Руснаците не оставят да се развива свободно нищо, що се зове „руско“ или „православно-християнско“. Старите им планове бяха отменени от смяната на режима в Русия през 1917 г. Но вековните мечти и въжделения не са забравени. Лидерът на една проруска партия в Гърция се изпусна за плановете за създаване на руска екзархия в Гърция и в Константинопол. Разкриването на тези намерения може само да предизвика притеснение за евентуална опасност от провокация на Света гора от страна на руснаците“.

Архим. Вартоломей попита директно в същото изявление:

„Какво още чака гръцката държава, за да се събуди? Атон да се превърне в база за руски кораби и подводници? Да се ​​сбъднат историческите мечти от времето на Руската империя? Цялата област от Струма до Марица да бъде поделена между руснаците и турците, за да си подсигурят руснаците всички аспирации към целите източни Балкани? (Ясно е каква е съдбата и ролята на България при този сценарий – бел. ред.). Преди век беше направен опит за превземането на Атон. Ще преживеем ли отново същото? Нищо ли не научаваме от собствената си история? Днес тук развяват империалистическите си знамена. Може би след тях идва и реалната окупационна армия? Ще имаме ли правителство, което обича интереса на страната повече от няколко гласа на старостилните разколници и разни „ура-патриоти“ – разрушители на страната ни?“

Игуменът на Есфигмен дава линкове към три видеа, на първото от които се вижда как знамето на Руската федерация е закачено да се вее на скалата до кръста на фона на руска патриотична песен.

1. https://www.youtube.com/watch?v=99njFU8qvqQ

На второто видео се виждат снимки от Хилендарския манастир, отново с огромни руски знамена на 3:58 мин. и 4:43 мин.

На третото видео един от руските поклонници на Света гора пее песента „Флагът на моята държава“, който често обича да развява и забива там, където смята за необходимо за „моята страна, моята мечта, моята война, моята любов“.

Posted in Публицистика, Светогорие

Вижте още: