Меню Затваряне

Игуменът на Ксенофонт: “Имам отлични спомени от посещението си в Украйна”

Игуменът на манастира “Ксенофонт” на Света гора, архимандрит Алексий изрази намерението си в близко бъдеще да посети Украйна, съобщава Othodox Times.

Архим. Алексий е особено скъп за украинските вярващи не само заради кротката си и боговдъхновена реч, но и защото той и св. обител “Ксенофонт” бяха сред първите, които отвориха обятията си за вярващите от Православната църква на Украйна (ПЦУ).

„Имам отлични спомени от посещенията си в Украйна с вашите избрани и верни хора. Нашето желание и молитва е мир и любов да дойдат във вашата Църква. Желанието и благословението на нашия Вселенски патриарх беше и е, всички православни християни да бъдат обединени в едно, Защото нищо не ни разделя. Ние се покланяме на един и същ Христос, изповядваме една и съща вяра, получихме едно и също кръщение, приобщаваме се същия Христос и Му се молим за Неговата милост”, каза игуменът и добави: “Мисля и искам да посетя вашата благословена страна отново и може би скоро“.

Игуменът подчерта значението на единството и любовта в живота на християните и пожела, следвайки примера на живота, последван от жителите на Света гора, любовта и единството да се случат и в Украйна:

“Този, който се радва на разделенията, е древният демон, чиято работа е това. Ние, хората от Света гора, обичаме всички православни християни и се молим да бъдем единни.

Това трябва да се случи и в Украйна, от момента, в който нашият център на Православието, нашият Вселенски патриарх, със Светия и Свещен Синод на Великата Христова Църква, връчи Томоса за автокефалия на независимата украинска държава”.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: