Меню Затваряне

Игуменът на св. обител “Есфигмен” първи на Света Гора се ваксинира срещу коронавирус

На 19 март (петък) корабче на бреговата охрана транспортира първите 400 дози от ваксината Pfizer до Атон и ваксинациите започнаха веднага.

Центърът за ваксинация е създаден в здравния център в Карея под надзора на директора Константинос Докуслис.

Вчера бяха ваксинирани първите 36 монаси, както и служители-сътрудници на манастирите. Ваксинациите ще продължат днес и утре.

Игуменът на светия манастир Есфигмен архимандрит Вартоломей беше първият ваксиниран. Последваха го монаси от манастирите Иверон, Кутлумуш и Симонопетра, които дойдоха специално за тази цел в Карея.

Стартът на ваксинациите на Атон беше планиран за миналата сряда, но поради времето – преобладаваше силен вятър – беше преустановено корабоплаването.

Голям интерес сред монасите

Сред монасите има облекчение, че са започнали ваксинации. Според информация от makthes.gr първоначалните резерви, отрицанието и конспиративните теории са отстъпили пред благоразумието.

Интересното е, че дори преболедували вече от коронавирус монаси са поискали да бъдат ваксинирани. Желание проявяват и монаси, скрити в отдалечени от Карея скитове в прегръдката на планината Атон.

Въпреки, че монашеската държава е затворена и поклонници нямат право да влизат, монасите са доста обезпокоени, тъй като киновийната система, според която живеят в малки пространства, ходят заедно на църква и са на обща Трапеза за храна, позволява лесното разпространение на заразата. Освен това има значителен брой монаси, които са в напреднала възраст и имат допълнителни заболявания.

Първият случай преди година

Първият случай на коронавирус се появи на Атон преди година и засегна монах от Светия манастир Ксенофонт, пътувал до Шотландия и Англия в началото на март 2020 г. Трима други монаси, които са били с него при пътуването, през следващите дни също дадоха положителни тестове за коронавирус. Общо 4 монаси от различни манастири са починали досега от усложнения на коронавируса, а десетина са били хоспитализирани в критично състояние, но са преодолели опасността.

Света гора е „запечатана“ от началото на миналия декември и според решението на Светия Кинотис забраната за влизане на поклонници ще бъде в сила до 30 март. Сътрудниците на манастирите и служителите, които трябва да влязат в Атонската държава, се подлагат на бърз тест за коронавирус в Уранополи и другите входни пристанища и влизат само, ако резултатът е отрицателен.

Светия Кинотис ще обсъди отново въпроса през следващите дни, но отмяната на забраната ще зависи както от хода на пандемията, така и от решението на правителството да премине към поетапен локдаун от окръг на окръг. Кинотисът има добро сътрудничество с гражданската администрация и всяко решение се ратифицира от гражданския губернатор Атанасиос Мартинос.

Превод: архим. Никанор, игумен на Църногорската св. обител

Източник: Ромфеа

Posted in Новини, Новини от света, Светогорие

Вижте още: