Меню Затваряне

Игуменът на „Св. Пантелеймон“ с поздравително послание и подарък до Владимир Путин

Игуменът на светогорския манастир „Свети Пантелеймон“ архимандрит Евлогий в поздравителното си послание към руския президент Владимир Путин, който води престъпна агресивна война на територията на Украйна, пожела Русия под неговото „мъдро ръководство да се изправи срещу всички трудности и да стане световна сила“. Това разкрива руски канал в Telegram.

По-конкретно в писмо до президента на Руската федерация Владимир Путин архимандрит Евлогий (Иванов) заявява следното:

„Ваше превъзходителство, уважаеми Владимир Владимирович!

От името на братята на руския манастир в Атон, манастира Свети Пантелеймон, ви поздравявам с голяма радост за вашия 70-ти рожден ден. Ние, светите монаси, се молим Господ да Ви дарува много и благословени години да продължите усилното си служение на любимото ни Отечество. И ние вярваме, че Русия под вашето мъдро ръководство ще преодолее всички трудности и ще стане световна сила. Бог да ви благослови!

Според руския канал Telegram игумен Евлогий (Иванов), заедно с поздравителното послание, е подарил на Путин сребърна икона на Богородица и бутилка скъп коняк „Владимир Путин“ с благословение от името на манастира „Свети Пантелеймон“ на Света гора.

С това послание игумен Евлогий (Иванов) от името на манастира „Свети Пантелеймон” в Атон по същество изрази своята подкрепа и „благословия” за неоправданата и кървава война на Путин срещу Украйна и изтребването от руските войски на десетки хиляди негови мирни хора украинско православно население.

Според монаси от светата обител „Св. Пантелеймон“, от началото на войната на Русия срещу Украйна през февруари 2022 г., игумен Евлогий (Иванов) е наредил на всички монаси и послушници на манастира, в допълнение към ежедневното им лично правило, 20 допълнителни прошения молитвата „за възстановяване на единството на руския народ“. Както е известно, за да оправдае агресивната война срещу Украйна, Путин заявява, че не признава правото на самостоятелно съществуване на украинския народ и смята украинците за част от „единния руски народ“ и „руския свят“.

Известно е, че „руският“ манастир „Св. Пантелеймон“ на Света гора, който получава редовно финансиране от руското правителство, през последните години се превърна в център за пропаганда на идеите на руския империализъм и „руския свят“ на Балканите.

Както посочи Леонид Решетников, генерал-лейтенант от руското външно разузнаване и директор на Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ) към президента на Руската федерация:

„Ролята на манастира „Св. Пантелеймон“ сега е много голяма. Защото сега руският манастир на Атон е единственият такъв фактор, който обединява руския свят… Русия няма да бъде Русия без такъв духовен център… Пантелеймоновският манастир е духовният щаб на руското православие, духовният щаб на Светата Рус… Ние, поклонниците, идваме тук именно защото тук е духовният център на нашата борба. Молитвата, която се предлага тук, е необходима преди всичко на нас, миряните. Тук се храним. Следователно Атон в близко бъдеще все още може да стане обект на атака от тези сатанински сили, прикриващи се зад тези за „демокрация“, „универсални ценности“, „лични права и свободи“ и т.н., в смисъла, в който те ги разбират. И Пантелеймоновия манастир – също“.

Заслужава да се отбележи, че манастирът „Св. Пантелеймон“ е единственият манастир в целия Атон и в Гърция, в който на богослужението се споменава Московският патриарх Кирил. Това нововъведение е нарушение на традициите и Атонската харта1Днешното управление в Света Гора се урежда от така наречената Атон­ска Харта – Конституционна Харта, из­работена въз основа на старите правила и традиции и одобрена от гръцкото законодателство през 1924 година.. По заповед на Владимир Путин през 2013 г. в Москва е създадена Президентската благотворителна фондация за възраждане на Пантелеймоновския манастир. Дмитрий Медведев и Московският патриарх Кирил са съпредседатели на този фонд. В Русия въпросната институция многократно е била обект на големи корупционни скандали с пране на пари през манастира „Св. Пантелеймон“ на Света гора.

———–

Източник: Блог на архим. Роман (Анастасиадис)

  • 1
    Днешното управление в Света Гора се урежда от така наречената Атон­ска Харта – Конституционна Харта, из­работена въз основа на старите правила и традиции и одобрена от гръцкото законодателство през 1924 година.
Posted in Новини, Новини от света, Светогорие

Вижте още: