Меню Затваряне

Извадиха мощите на атонския старец Дионисий (Игнат)

Румънският патриарх Даниил благослови викарийния Праховски епископ Тимотей да присъства на 17 ноември на изваждането на мощите на стареца Дионисий (Игнат), подвизавал се в килията „Свети Георги“ на скита „Колчиу“ на Атон, съобщава Базилика. Церемонията се състоя в четвъртък (17 ноември) и в нея участваха монаси от Ватопедския манастир, на чиято територия е килията на стареца Дионисий. По този повод имаше и богослужение в присъствието на монаси и поклонници от Румъния.

Старецът Дионисий, който е един от най-почитаните духовници на Атон, се подвизава там в продължение на 78 години.

Йеромонах Дионисий е роден на 22 септември 1909 г. в района на Ботошани, Румъния. При него се изповядва старец Йосиф Ватопедски, ученик на св. Йосиф Исихаст. През тази година се навършиха 18 години от кончината му – той е съвременник на свети Йоан Яков Нови Хозевит и на старците Паисий (Олару) и Клеопа (Илия).

През август 2021 г. старците Паисий (Олару), Илие (Клеопа) и Дионисий (Игнат) бяха предложени от Румънската патриаршия за канонизация за 2025 г., когато Румънската църква отбелязва 100 години като патриаршия и 140 години автокефалия.

————

Още по темата:

Румънската патриаршия ще предложи старците Паисий (Олару) и Дионисий (Игнат) за канонизация • Християнство.бг

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: