Меню Затваряне

Известният богослов и преподавател проф. Брандън Галахър беше ръкоположен за свещеник

Сергий Шумило

Д-р Брандън Галахър, известен православен богослов и професор от университета Ексетър, беше ръкоположен за свещенник днес в Оксфорд, в църквата „Света Троица“ на Вселенската патриаршия. Цялото му име сега ще бъде отец Анастасий Брандън Галахър.

Искрено поздравявам моя приятел, колега и научен ментор с такъв отговорен и важен житейски избор!

Брандън е истински приятел на Украйна. Като специалист по Източно православие и православно богословие той е един от основните инициатори и създатели на Декларацията за антиправославното учение за „Руския свят“, в която тази идеология е осъдена като антихристиянско учение и ерес (тази декларация в първите дни на руската война срещу Украйна е подписана от над 1 500 богослови и учени от различни страни по света).

Брандън завършва Университета на Британска Колумбия (Ванкувър, Канада), Университета „Макгил“ (Монреал, Канада) и Богословската семинария „Св. Владимир“ (Ню Йорк, САЩ). В Оксфордския университет защитава магистратура по богословие и става доктор по философия и богословие. След това преподава в Оксфордския университет и в университета в Нотр Дам (Индиана, САЩ).

През последните години преподава систематическо и сравнително богословие в Ексетърския университет, където под неговото академично ръководство имах честта да бъда поканен да работя като гост по изследователска програма (заедно с Дария Морозова и Лидия Лозова).

О. Брандън преподава и провежда изследвания в различни области на систематическото (догматическо) източно и западно християнско богословие (особено тринитарно богословие, христология, пневматология, еклисиология и есхатология), както и в съвременното протестантско и римокатолическо богословие (особено Карл Барт и Ханс Урс фон Балтазар); източна история и съвременно богословие (Вл. Соловьов, о. С. Булгаков, о. Г. Флоровски, Вл. Лосев, митр. Йоан (Зизиулас), Христос Янарас и др.); политика и религии (особено национализъм и секуларизъм) в православието и в западното християнство; християнски икуменизъм, междурелигиозен диалог, богословие на религиите и сравнитетлно богословие.

О. Брандън е капелан в университета в Ексетър. Работил е като богословски експерт в пресслужбата на Вселенската патриаршия по време на събора на о-в Крит през юни 2016 г. Активен участник е в междурелигиозния диалог и е съпредседател на катедрата „Източноправославни науки“ към Американската академия по религия.

Проф. Галахър е ръкоположен на 3 юни 2023 г. в Оксфорд в Православната църква „Света Троица“ от викария на Архиепископията на Тиатира и Великобритания (Вселенска патриаршия), Мелитийски епископ Максим (Пафтлис), който е бил секретар на Свещения Синод на Гръцката църква, секретар на Галския митрополит на Вселенска патриаршия във Франция, и който взе участие като специален съветник от Вселенската патриаршия на Критския събор през 2016 г.

Символично е, че ръкополагането на о. Брандън беше в църквата „Света Троица“ в Оксфорд, където той е бил енориаш дълги години и където дълги години служи друг известен богослов и патролог – митр. Калистос (Уеър).

О. Брандън ще се грижи за православната англоезична енория на Вселенската патриаршия „Св. пророк Илия“ в Ексетър, където преди е служил о. Питър Скорър (1942-2020), внук на известния философ и религиозен мислител Семьон Франк.

Още веднъж искрено поздравявам скъпия о. Брандън! Аксиос!

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: