Меню Затваряне

Известни украинци призоваха патриарх Вартоломей да не идва в Киев

Украински културни, научни и спортни дейци написаха отворено писмо, в което призоваха Константинополския патриарх Вартоломей да се откаже от своето посещение в Украйна по случай 30-годишнината от независимостта на страната, съобщи Информационният център на Украинската православна църква (УПЦ), цитиран от РИА Новости.

 „С тъга заявяваме, че никой от официалните представители на Украинската православна църква (РПЦ в Украйна, бел. ред.) на 24 август няма да участва в тези тържествени събития в чест на Деня на независимостта на Украйна, на които се очаква да присъства Ваше Светейшество. Не трябва ли да преразгледате плановете си? Според Конституцията на Украйна религиозните организации у нас са отделени от държавата и второ, има основателни очаквания, че вашето посещение за Деня на обявяването на независимостта на Украйна може да влоши религиозното положение“ – се казва в писмото.

Патриарх Вартоломей обаче е поканен от политическото ръководство на страната и ще проведе редица официални срещи в Киев – с президента, премиера и председателя на Върховната Рада на Украйна. Освен присъствието на парада за Деня на независимостта на 24 август, сред „светските“ събития от посещението са среща с децата на героите, загинали в Донбас за свободата на Украйна, посещения при посланиците на Гърция и Турция, както и полагане на цветя пред паметника на жертвите на Гладомора.

Църковната част на патриаршеското посещение включва вечерня в храм “Св. Андрей” в Киев, който е ставропигия (подворие) на Вселенската патриаршия, литургия в катедралния храм на Михайловския Златокуполен манастир с митрополит Епифаний (Думенко) и други архиереи на ПЦУ, съвместна трапеза с духовенството.

Посещението ще продължи четири дни и вероятно ще започне на 22 август. Подробната програма все още не е публикувана, за бъдат избегнати провокации от страна на най-радикалните привърженици на Московската патриаршия в Украйна, които обещават да „прекъснат посещението“.

Преди седмица на страницата във фейсбук на Украинската православна църква (УПЦ) се появи публикация, призоваваща вярващите към „онлайн протест“ срещу Вселенския патриарх, в която бяха включени и деца, позиращи с плакати: “Вартоломей, ние не сме те канили”,  която е по инициатива на Запорожкия митрополит Лука (тук).

Екипът на Християнство.бг ще проследи подробно посещението на Вселенския патриарх Вартоломей в Украйна, което започва след няколко дни.

Posted in Новини от света

Вижте още: