Меню Затваряне

Изгоря руският храм “Св. Серафим Саровски” в Париж

“В неделя в Париж е изгоряла малка руска православна цъква, съобщава Фигаро, цитирайки Франс Прес. Пожарникарите са уточнили, че следобед вътрешността на църквата “Св. Серафим Саровски” – малка дървена постройка в 15-ти район на столицата, е “напълно унищожена от огъня”, без да се стигне до жертви.

Трима души, които са били на мястото, са подали сигнала за тревога. Според първите сведения „богомолците били приготвили всичко за предстоящата служба и запалили свещите, след което са излезли от сградата“, съобщава полицейски източник пред Франс Прес. За момента „на първо място остава тезата за случаен инцидент”, допълва същият източник. 

“Изразявам съпричастността си към богомолците от православната църква “Св. Серафим Саровски”, споделя същата вечер в Туитър вътрешният министър и отговарящ за вероизповеданията Жерал Дарманен.

Новината е отразена и в православния портал Orthodoxie.com, който отбелязва, че пожарът е започнал около 16 часа и пламъците бързо са се разпространили, тъй като сградата от 250 кв. м. е изцяло дървена. Пожарникарите са получили сигнал за тревога към 16,20 ч. и шестдесетина души пожарникари са отишли на мястото на пожара. За щастие в момента на пожара не е имало служба, а трима души са успели да излязат и да бъдат настанени на безопасно място още преди да пристигнат пожарникарите.   

Затова пък има много щети. Вътре всичко е изгоряло. Успели са да изнесат четири или пет икони, но те са силно повредени, посочват пожарникарите и уточняват, че когато са пристигнали, е било невъзможно да се проникне в сградата. Отец Рено Прести ни информира, че иконата “Златна кадилница” от св. Мария Скобцова1Една от бродираните икони на св. Мария Скобцова от лурмелския период, наричана още „Ангел с кадилница” от Откровението на св. Йоан Богослов (бел. ред.)., антиминсът и плащаницата са намерени неповредени, всичко останало е изгоряло.

Превод и текст: Анастасия Рашева

  • 1
    Една от бродираните икони на св. Мария Скобцова от лурмелския период, наричана още „Ангел с кадилница” от Откровението на св. Йоан Богослов (бел. ред.).
Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: