Меню Затваряне

Изгуби живота си и ще го спасиш

Клайв Стейпълс Луис

Клайв Стейпълс Луис

В началото на тези разговори казах, че има Личности в Бога. Сега ще отида и по-далеч. Не може да има истински личности никъде другаде. Докато не си се оставил в Неговите ръце, няма да намериш истинското си Аз. Еднаквостта може да се види най-вече сред „естествените“ хора, не сред тези, които са се предали напълно на Христа. Колко еднакво скучни са всички големи тирани и завоеватели и колко прекрасно различни са светците!

Но за тази цел, човек трябва наистина да се откаже от себе си. Както се казва – без да ти мигне окото. Христос наистина ще ти даде истинската личност, която си: но не с тази цел отиваме при Него. Докато това, което те притеснява е твоята собствена личност, изобщо все още не си тръгнал към Него.

Най-първата стъпка е изцяло да забравиш за себе си. Твоето истинско и ново Аз (което е на Христос, а също и твое, и то само защото е Негово) няма да дойде, докато го търсиш. Ще дойде, когато търсиш Него. Странно ли звучи? Същият принцип важи и за доста ежедневни неща. Дори и в социалния живот, няма да направиш никога добро впечатление на другите хора, докато не спреш да мислиш какво точно впечатление правиш.

Дори в литературата и изкуството, никой човек, няма да бъде оригинален, докато се притеснява за оригиналността. Ако просто се опитваш да казваш истината (без да се интересуваш колко точно пъти е била казвана преди това), девет от десет пъти ще станеш оригинален, без дори да забележиш!

Този принцип важи за всичко в живота. Откажи се от себе си и ще се откриеш истинското си Аз. Изгуби живота си, за да го намериш отново. Предавай на смърт всички твои амбиции и любими желания всеки ден, накрая ще дойде и смъртта на тялото ти: подчини се с цялото си същество и ще намериш вечен живот.

Не пази нищо. Нищо, което не си подарил, няма да бъде наистина твое. Нищо, което не е умряло в теб, няма да бъде възкресено от мъртвите. Ако търсиш себе си, по дългия път ще намериш само омраза, самота, разочарование, ярост, гибел и разрушение. Търси Христос и ще Го намериш, а с Него всичко останало, което искаш.

Откъс от книгата „Обикновено християнство“

—————-

Превод: Маргарита Генчева

Източник: renovare.org

Posted in Публицистика, Разкази, писма и пътеписи

Вижте още: