Меню Затваряне

Издаден е за първи път молитвеник на португалски език

Испано-Португалската епархия, част от Западноевропейския екзархат на РПЦ, издава за първи път свой православен молитвеник на португалски език. Молитвословът, както и cлужебникът, издадени по-рано, се предлагат на книжния пазар с благословението на Негово Високопреосвещенство Мадридския и Лисабонски архиепископ Нестор.

Над превода и издаването са работили игумен Петър (Прутяну) и йеродиакон Иероним (Томаз) – клирици от енорията при храм „Св. Йоан Златоуст” в гр.  Кашкайш (градът е разположен на 30 км. от Лисабон).

Молитвословът е издаден от португалско-бразилското католическо издателство „Paulus”, което ще има грижата да разпространи изданието в книжарниците в Португалия и Бразилия.

Освен утренните и вечерни молитви, молитвословът съдържа канони, акатисти, последование за Св. Причастие, псалми и песнопения, влизащи в състава на църковното богослужение.

Молитвеникът е с обем 230 страници, с твърди и меки корици. „Надяваме се, че свършената работа ще бъде полезна не само за португалците, бразилците и за всички, които приемат православието, но и за римокатолиците, които все повече се интересуват от православното богослужеине” – отбелязва игумен Петър (Прутяну).

През 2017 г. на португалски език бяха издадени и томовете на “Добротолюбие”.

Ortho Christian отбелязва, че в последните години в Португалия са отворени няколко църкви и манастири. През 2017 година УПЦ-МП е открила две нови енории, през 2019 г. Румънската църква е осветила манастир , а през 2020 г. РПЦ започна строителство на нов храм.

Източник: Оrthodox Spain

Posted in Нови книги, Новини, Новини от света

Вижте още: