Меню Затваряне

Излезе от печат първият пътеводител за светите места в България

В-к 24 часа и Св. Синод ще си партнират в популяризирането на поклонническия туризъм у нас, съобщава 24 часа.

Книгоиздателска къща „Труд“ издава пътеводител, който улеснява всички поклонници по 10-те най-известни и значими храмове и светини в България. Това е първият подобен религиозен пътеводител в България няма да се разпространява в търговската мрежа, тъй като не е направен с комерсиална цел, а за служи на православните християни в България за популяризиране на светите места.

Изданието е реализирано със съдействието на Св. Синод на БПЦ, а поклонническите маршрути са разработени от работна група от експерти към Св. Синод, Министерство на туризма и представители на туристическия бранш у нас.

Книгата беше представена от Венелина Гочева – представител на издателската къща на 24 часа и викарийния епископ на Негово Светейшество патриарх Неофит, Белоградчишки епископ Поликарп.

„Религиозният и поклонническият туризъм за разлика от другите видове туризъм имат роля и значение не просто за почивка и забавление, но и като съществена част от образователния процес на самата религия. В последните години този вид туризъм е в подем в резултат на възобновения процес и почит към Църквата и църковните обекти, които в по-голямата си част са недвижими културни ценности с изключителна стойност за българската история и култура“ – подчерта викарийния епископ Поликарп.

Най-желани и посещавани дестинации са големите ставропигиални манастири – Рилският, Бачковският, Троянският манастир, Боянската църква, Ивановските скални манастири, гробът на св. Йоан Рилски и др. места със светини.

Пътеводителят излиза и на руски език поради интереса, проявяван от поклонници извън България – Русия, Украйна, Молдова, Сърбия, Северна Македония и Гърция.

Posted in Новини, Новини от страната

Вижте още: