Меню Затваряне

Излезе от печат сборникът „Протойерей Евстати Янков Евстатиев. Проповеди“

Стефан Илчевски

Протойерей Евстати Янков от град Чепеларе е един от най-видните духовници на Българската православна църква през първата половина на ХХ век, който не само в родния му край, а и на много места в страната и чужбина, православните християни все още помнят и ревностно почитат като праведник и изповедник на светото Православие. Той е енорийски свещеник в църквата „Св. Атанасий“ от 1915 до 1952 г. и през тези 37 години развива забележителна по своите размери духовно-просветна и милосърдна дейност, която скоро надхвърля рамките на енорията му, Чепеларе, Централните Родопи и Асеновградска околия. Но отец Евстати е не само ревностен свещеник, добър проповедник, учител на вярата и благодетел, а и ненадминат молитвеник, духовен наставник и сърцеведец. Бог го прославя още приживе с дар на прозорливост и чудотворство. По неговите молитви са изцерени множество мъже, жени и деца от цялата страна. Отдава изцяло живота си в служба на Бога и своите ближни, което продължава да прави и след 9 септември 1944 г. Това е причина през пролетта на 1952 г. да бъде арестуван от Държавна сигурност (ДС) и подложен на жестоки изтезания, вследствие на които умира на 20 април 1952 г.

През миналата 2022 г., по повод 70-годишнината от смъртта му, Руенският манастир „Св. Йоан Рилски“ издаде неговото жизнеописание: „Протойерей Евстати Янков Евстатиев (1886-1952). Българският отец Йоан Кронщадски“, което бе финансирано от Община Чепеларе. Книгата се посрещна изключително радушно от българската общественост и православните християни, като в нея бяха поместени и няколко проповеди на отец Евстати. Към тях проявиха интерес много свещеници и богослови, монаси и монахини, църковни певци и четци, които непрестанно отправяха молби към автора на книгата да им предостави още от проповедите на чепеларския свещеник. Това наложи подготовката и отпечатването на сборника: „Протойерей Евстати Янков Евстатиев. Проповеди“.

Той се издава от Руенския манастир „Св. Йоан Рилски“ с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, като изцяло се финансира от Община Чепеларе чрез изкупуване на целия му тираж. Съставител и редактор на сборника е Стефан Илчевски, редактор – Нина Живкова, художник – Костадин Герджиков, а дизайнът и графичното оформление на корицата са дело на Кристина Ковачева. Изданието се състои от 456 страници и е предназначено, както за църковна употреба, така и за всеки православен християнин, който желае да научи повече за своята вяра. Затова всички църковни, библейски, богословски и исторически термини са обяснени в бележките под линия, за съставянето на които са използвани 117 съчинения и 16 публикации в интернет, както и спомените на 25 духовни чада и съвременници на отец Евстати. По същата причина в началото на сборника е поместена кратка въведителна статия за появата и историческото развитие на празниците в Православната църква. В приложението към текста са дадени и биографиите на Мария Манолова, архимандрит доц. д-р Серафим Алексиев и Макариополски епископ д-р Николай Кожухаров – хората, които са основна причина за съхраняването и предаването на следващите поколения на спомена за протойерей Евстати и неговото писмено наследство. Тези биографии се публикуват отново по молба, отправена от читателите на жизнеописанието му.

На 24 октомври 2023 г. Община Чепеларе ще представи сборника „Протойерей Евстати Янков Евстатиев. Проповеди“ в София. Премиерата ще бъде в Столична библиотека – площад „Славейков“ 4, в залата на Американския център от 18 часа. Входът е свободен.

————–

Източник: Вяра и Дело, брой 5 (43), година IX, октомври 2023 г.

Posted in Вяра и Дело

Вижте още: