Меню Затваряне

Изложба „Отличията на приснопаметния Видински митрополит Дометиан“ бе открита във Видин

На 9 юни във Видин беше открита изложба „Отличията на приснопаметния Видински митрополит Дометиан“, организирана от Видинския държавен архив по повод Международния ден на архивите.

В изложбата, подредена във фоайето на архива, са включени отличия, които Видинският митрополит Дометиан (1932-2017) е получавал през целия си житейски път като архимандрит, епископ и митрополит.

В седем витрини са разположени много ордени, плакети, грамоти, с които е награждаван приснопаметният митрополит Дометиан. В една от витрините са събрани  плакетите и почетните знаци, които той е получил при обявяването му за почетен гражданин на всички градове от Видинска епархия. Експозицията представя едно от най-ценните дарения – част от документалния фонд на митрополит Дометиан, който е предаден на архива по негово лично настояване още приживе от църковния историк Борис Цацов.

Светлана Кръстева, директор на Държавен архив – Видин уточни, че документи са постъпвали във фонда два пъти: през 2020  и 2022 г. и днес за втори път архивът прави изложба с документи и почетни знаци, ордени, грамоти и значки, принадлежали на митрополит Дометиан.

Църковният историк Борис Цацов присъства на изложбата и заслужено бе обявен за най-голям дарител на Видинския архив за 2022 г., за което бе награден с грамота и издание на архива.

Борис Цацов отбеляза, че митрополит Дометиан е носител на десетки отличия на всички поместни православни църкви, почетен гражданин е на всички градове във Видинска епархия. През 2012 г. по случай неговата 80-годишнина Св. Синод на БПЦ-БП го награди със своето най-високо отличие, което се  връчва само на държавни глави, а не на архиереи – орден „Свети цар Борис“. Г-н Цацов допълни, че фонда на митрополит Дометиан е вторият по големина фонд на архиерей на БПЦ след този на Българския патриарх Кирил, който се съхранява в София и няма друг архиерей, който да има толкова запазени документи, снимки, награди и отличия, ордени и медали.

Видинският митрополит Даниил присъства на изложбата, поздрави присъстващите и се обърна към тях с думите, че всички знаем колко важно е да се съхранява паметта, както за отделния човек, така и историческото минало за един град, регион, държава и народ и, че една от най-големите причини човек да допуска грешки е забравата.

Видинският държавен архив обяви и награди за дарители, читатели и приятели на архива за 2022 година.

———–

Източник: БТА

Posted in Епархийски новини, Новини, Памет

Вижте още: