Меню Затваряне

Изложба, посветена на св. братя Кирил и Методий

Д-р Нина Климукова

Празникът на св. равноапостолни братя Кирил и Методий, отбелязван на 11 май по църковния календар и на 24 май по – светския, е натоварен с голямо духовно съдържание за Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография (НПГПФ) в София. През 2023-та година тя празнува своята 100-годишнина от създаването си.

По утвърдена традиция на 11 май изпращаме абитуриентите и тържествено се разделяме със 108 зрелостници от 99-ия випуск на училището. Водосвет отслужи прот. Георги Янъков от столичния храм „Покров Богородичен“ в присъствието на ученици, преподаватели и гости на училището.

Духовният живот за тази просветна институция е особено важен, затова тук всички осмокласници изучават религия от 2000 година без прекъсване. В началото на годината на първия етаж на училището беше създаден своеобразен иконостас със старинен дърворезбен кръст с разпятието на Спасителя и две икони на Божията майка и Иисус Христос, дарени от ик. Стилиян Табаков от храм „Св. ап. Андрай Първозвани“. Още една икона на св. Богородица със специална история е поставена там. Изписването ѝ започва преди десет години. Художник е майката на Виктория Николова от 8-ми клас, учила иконопис, а днес е завършена в час по религия от дъщерята.

На 11-ти май в столичната галерия „Арт Муза“ се откри изложба „Учителите-художници на НПГПФ“. Тя е посветена на стогодишнината на Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография. Целта на експозицията е да представи творчеството на преподавателите по живопис, рисуване, компютърна графика и анимация в най-добра светлина като творчески пример за учениците, защото предаването на традициите и добрите практики е водеща тенденция в училището.

Десет учители от гимназията се включиха в експозицията: Александър Сертев, Биляна Савова, Георги Тачев, Димитър Боздански, Милена Станков, Николинка Климукова, Раймонда Пейчинова, Сандра Блажева, Стефан Маринов, Цветомир Крумов. Свои творби представи и секретарката Яна Стоянова, също възпитаничка на НПГПФ. Трима от най-младите преподаватели по изкуствата – участници в изложбата, са завършили гимназията: Димитър Боздански, Раймонда Пейчинова и Цветомир Крумов, които се връщат да преподават в нея.

Някои от авторите в изложбата показват картини, отразили красотата на Божия свят и неговите обитатели с маслена, акрилна или акварелна живопис, други – различни техники на графиката, трети представят артистични моменти от компютърната анимация и илюстрации на литературни произведения. Димитър Боздански се представи с голяма картина със св. Климент Охридски сред арките на средновековната архитектура. На откриването свириха на пиано гостуващият музикант от Мексико Хорхе Ернандес и учителят от НПГПФ Стефан Маринов. Беше отправено пожелание към присъстващите да съхранят просветителския дух на светите братя, неугасим през вековете.

На 24 май галерията посреща гости и ще бъде отворена през целия ден. Под звуците на музика всеки посетител ще може да рисува под вещото ръководство на учители от Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография. Следващата експозиция е отредена за младите таланти.

*Д-р Николинка Климукова е учител по религия и рисуване в НПГПФ

Posted in Култура, Новини, Новини от страната

Вижте още: