Меню Затваряне

Измина третият ден от програмата на Втората международната конференция на IOTA във Волос

Костадин Нушев

Измина третият ден от програмата на Втората международната конференция на IOTA във Волос (Гърция), посветена на разнообразни въпроси и проблеми на богословието и диалога на Църквата с различни клонове на науката, културата и изкуството.

В рамките на глобалната тема „Мисията и Православната църква“, се проведоха много и най-различни академични сесии, кръгли маси, обсъждане на нови книги, представяне на научни трудове, публикации и периодични издания на православни издателства на църковни и академични институции. Всички обсъждани теми са свързани с различните пътища и разнообразни подходи за мисионерство и съвременното свидетелство на Православието в различни страни, континенти и културни контексти.

Някои от българските участници от богословските факултети на Софийския и Великотърновския университет са част от експертните групи на IOTA и са в организационния комитет – проф. Иван Желев, проф. Иван Христов и д-р Смилен Марков. Те са председатели на сесиите в техните работни групи – Патристика, Междухристиянски диалог, Философия и теология.

Част от темите на отделните сесии са посветени на „Науката, технологиите и мисията на Църквата днес“, на проблемите на християнското социално учение на Православната църква и свидетелството за Христовата истина в условията на днешната война в Украйна, екологичната криза, християнската етика и Православието и православната иконография в миналото и днес.

Доц. д-р Костадин Нушев участва в работна група върху темата за ереста на „Руския свят“, в която изнесе презентация на тема „Основните принципи на „Руския свят“: православни християнски традиции или политическа идеология?“, в която засегна религиозна сакрализация на неоимперската държавно-политическа идеология на путинизма. Доц. д-р Светослав Риболов участва в дискусия на нова книга за христологията на дохалкидинските църкви и Православието,

Силно българско участие беше демонстрирано на кръглата маса за иконографията и християнските визуални изкуства и на продължаващия практически семинар за „Иконата на Иисус Христос“ с творческо художествено присъствие на четирима зографи от България, Гърция и други православни страни и поместни църкви. Гл. ас. д-р Тодор Енчев е председател на сесията по Иконография, а доц. д-р Ваня Сапунджиева е част от тематичните сесии и уъркшоп за иконография, където демонстрира заедно с проф. Георгиос Кордис техники за рисуване и изработване на православни икони.

Молитвените и богослужебни последования за утринните и вечерни служби за всеки ден от програмата на конференцията са събрани и издадени в един литургичен наръчник на гръцки и английски език за улеснение на участниците и гостите на световния православен научен форум.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: