Меню Затваряне

Изпратени са протестни писма в подкрепа на монахиня Доротея от Мерданския манастир

В началото на миналата седмица в канцеларията на Великотърновска митрополия е била представена подписка в защита на монахиня Доротея, доскоро живяла половин век в Мерданския манастир „Св. 40 мъченици“. За това съобщава пространно сайтът на великотърновския в-к „Борба“.

Малко след скандала с изгонването на монахиня Доротея, за който писахме в Християнство.бг, жителите на с. Мерданя инициират петиция в електронен вариант, за да могат българи от цял свят да дадат подкрепата си, а също така и подписка, разпространена сред жителите на селото. Досега са събрани над 1000 имена.

В писмата с прикрепените подписи християните настояват бившата игуменка Доротея да бъде върната обратно в манастира, в който е прекарала 51 години от живота си, а изпратените от Великотърновския митрополит Григорий нови монахини да бъдат отзовани. В канцеларията на Великотърновска митрополия служителите са обяснили на протестиращите, че отговарящият за документацията свещеник отсъства и са ги посъветвали да оставят писмото и подписката, с обещанието да бъдат входирани. По-късно през деня представител на Инициативния комитет разбира, че митрополит Григорий лично е взел писмото и администрацията отказва да даде входящ номер за получен документ.

Възмутени от отношението на митрополит Григорий, протестиращите са решили да изпратят писма с копие от подписката до Вселенския патриарх Вартоломей, до Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, до Президента на Република България Румен Радев и до всички институции, които могат да им съдействат.

В същото време в канцеларията на Св. Синод подписката е била приета, заведена в архивната книга и веднага е издаден входящ номер.

Междувременно започва сеч в манастирската гора над село Мерданя, за което освен в-к „Борба“, съобщават и членовете на групата Протест в защита на монахиня Доротея от Мерданския манастир с публикуван снимков материал:

„Рано сутринта в гората на манастира започна сеч! След проведен разговор с Регионалната дирекция по горите във Велико Търново ми отговориха, че Григорий е поискал разрешително за 11 хектара земя и добив на над 1000 кубика дърва“, пише Галя Дългичева. Според сегашните цени на дървата за огрев, въпросното количество дървесина е за не по-малко от 100 хиляди лева. Остава въпросът дали парите от тези дърва ще останат в сметката на манастира и дали дървата ще бъдат раздадени на храмовете в епархията да се топлят през зимата“.

В социалните мрежи се появяват коментари, от които се разбира, че хората са решили да изхвърлят дървосекачите, ако посегнат на манастирската гора, както и да тръгнат към митрополията и да искат обяснение на митрополита.

Полицията вече е започнала проверка по случая с монахиня Доротея и сигналите за системен тормоз над нея от останалите монахини в манастира. Сега християните очакват да се намеси и прокуратурата, за да разгледа казуса, който стана вече обществено достояние, включително и зад граница.

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: