Меню Затваряне

Изпълнявай заповедите, защото вярата без дела е мъртва

Св. Теофан Затворник

“А целият строй на християнския живот е следният: вярвайки в Бога, на когото се покланяме в св. Троица, спасяващ ни в Господа Иисуса Христа, чрез благодатта на Светия Дух и приемайки благодатните сили чрез Божествените тайнства на Светата Църква, живей според заповедите на Евангелието, въодушевявайки се от упованието, че Бог заради малкия, според силите ни труд, заради вярата в Господа Спасителя и послушанието към Него няма да ни лиши от небесното.

Аз прибавям това нарочно, за да видите в какъв дух трябва да се вършат делата от нас, християните. Защото един казва: върши, върши; а друг: вярвай, вярвай. Трябва и едното, и другото – да съчетаваме вярата с делата и делата с вярата. Но все пак вниманието трябва да бъде съсредоточено върху изпълнението на заповедите. Вече вярваме: какво още?

Изпълнявай заповедите, защото вярата без дела е мъртва. И благодарение на Господа, че Му е било угодно да определи цената на нашите дела не чрез тяхната широта и величина, а с вътрешното ни разположение при извършването им, като ни е обкръжил при това с премного случаи да ги вършим според Неговата воля, така че ако внимаваме върху себе си, можем ежеминутно да вършим Богоугодни дела.

За това не е нужно да търсим през девет планини в десета, както прогресистите, а да гледаме наоколо всеки ден и час и върху каквото видим печата на заповедите, да го изпълним без отлагане, с убеждението, че това, а не друго дело изисква от теб в този час Самият Бог.”

Източник: “Какво е духовен живот и как да се настроим към него”

Posted in Проповед

Вижте още: