Меню Затваряне

Изселват принудително свещениците и монахините от Средноуралския манастир

В нощта на 14 април представители на силите за сигурност започнаха специална операция в Среднеуралския женски манастир, където се подвизаваше като игумен Сергий (Романов). Представители на правоприлагащите органи възнамеряват да преместят принудително всички жители съгласно току-що приетото решение на Градския съд, съобщава Znak.com.

Твърди се, че хората трябва да бъдат изведени от манастира поради съдебно решение, забраняващо присъствието и пребиваването на граждани на територията на Среднеуралския женски манастир във връзка с разкритите нарушения на „изискванията на градоустройственото законодателство, санитарното и епидемиологичното законодателство, пожарната безопасност, които представляват реална заплаха за живота и здравето на гражданите в териториалния комплекс”. 

На територията на манастира живеят почти 20 години монахини и цивилни лица, без да има срещу тях повдигнати обвинения и открити закононарушения.

Решението е изпратено до съдебните изпълнители, след което те, заедно със служителите на Министерството на извънредните ситуации, специалните части, руската гвардия и лекари с линейка, тръгват за манастира, за да изведат от него живеещите на територията му.

Привърженици на Сергий Романов съобщиха в своя Telegram канал, че силите за сигурност, пристигнали в манастира, „едновременно отвориха вратите на абсолютно всички сгради на манастира, включително църквите“ и са съобщили по високоговорителя, че е необходимо спешно жителите на манастира да напуснат територията, без да им е посочено къде ще отидат.

Кореспондент на руския портал Credo.Press научава обаче, че “решението на съда”, на което служителите за сигурност са се позовали по време на изселването на духовенството и монахините, не е било прието от градския съд. Според уебсайта на съда искът на прокурора за принудително изселване от манастира ще бъде разгледан едва на 11 май в 14:30.

Когато през нощта на 14 април е извършена тази операция, служителите по сигурността не са показали никакви съдебни актове на представителите на манастира.

Виж още:

Проектите “Головин” и “Романов”

Схимонах Сергий (Романов) е отлъчен от Църквата с решение на църковен съд

Адвокатът на Сергий (Романов): “Преследването започна след отказа му да преведе значителни суми на епархията”

Наказателно дело срещу Сергий Романов за насилие над деца

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: