Меню Затваряне

Изявление на Асамблеята на православните епископи на САЩ във връзка с ваксината срещу COVID-19

Асамблеята на каноничните православни епископи на САЩ публикува обръщение към своето паство във вразка с ваксините за COVID-19 и имунизациите.

В съобщението си Събранието на каноничните православни епископи на САЩ изразява благодарност към здравните специалисти за тяхната всеотдайност в борбата с пандемията COVID-19.

Американските канонични православни епископи потвърждават, че нито е неправилно, нито е грешно да се търси медицинска помощ и съвет, като насърчават духовенството и миряните да се консултират с техните лекари, за да определят подходящия начин, по който да действат с лекарствата и ваксинациите, както са го правили досега и при други заболявания.

Ето и пълният текст на обръщението към паството:

Христос „дойде не да лекува здравите, а болните; не за да спаси праведниците, но грешниците “ (Марк 2:17) Тъй като светът продължава да се бори с COVID-19, ние винаги сме благодарни на работниците от първа линия – включително медицинските специалисти, аварийно-спасителните служби и учените – за тяхната непоколебима отдаденост да направят от света едно по-добро място за живеене. В тази светлина, като се има предвид, че нашето духовенство и вярващите миряни търсят архипастирски насоки относно развитието в медицината, като ваксини и имунизации COVID-19, ние предлагаме следните насоки:

Писанието ни насърчава да уважаваме и защитаваме тялото като Божи храм (1 Кор. 6:19). В същото време не бива нито да изкушаваме, нито да изпитваме Господ (Мат. 4: 7). И като ваши духовни пастири, ние потвърждаваме и ви уверяваме, че нито е неправилно, нито грешно да търсите медицинска помощ и съвет. Всъщност ние ги приветстваме, тъй като те ни осигуряват повече време за духовно обновление и покаяние.

Затова ние насърчаваме всички вас – духовенството и верните на нашата църква – да се консултирате с вашите лекари, за да определите подходящия начин на действие за вас, точно както правите това за операции, лекарства и ваксинации, при лечение на рак и други заболявания. Всъщност, както вашият епископ, свещеник или духовен баща е готов да ви помага в духовните въпроси, така вашият личен лекар ще ръководи вашите лични решения за здравето ви. Вярваме, че каквото и да решите с вашия лекар, ще бъде от полза и за останалата част от общността. 

Ако работим заедно – в дух на искрено състрадание и грижа един за друг – скоро ще можем отново да се съберем като пълноценна общност в нашите църкви. 

Много ни липсвате и с нетърпение очакваме деня, в който всички ще можем да разменим целувката на мира в Божествената литургия!

С отеческо благословение и любов в Господа,

Архиепископ Елпидофор, председател на Гръцката православна архиепископия на Америка

Митрополит Йосиф, заместник-председател наАнтиохийската православна християнска архиепископия на Северна Америка

Архиепископ Майкъл, касиер на Православна църква в АмерикаМитрополит Григорий, секретар на Американската карпато-руска православна епархия на САЩ

Епископ Ириней от Сръбската православна църква в Северна, Централна и Южна Америка

Митрополит Николай, Румънска православна митрополия на Америка

Митрополит Йосиф, Българска източноправославна епархия на САЩ, Канада и Австралия

Епископ Саба, Грузинска апостолическа православна църква в Северна Америка

Митрополит Тихон, Православна църква в Америка

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: