Меню Затваряне

УПЦ-МП: „Деструктивната роля на ПЦУ е една от причините за военната инвазия в Украйна”

Обсъждането на църковните въпроси трябва да бъде в рамките на каноничното поле, за да не се предизвикат нови разделения. Това се казва в  Изявление на Св. Синод на УПЦ-МП от 12 май 2022 г., съобщава Информационно-просветният отдел на УПЦ-МП.

Св. Синод на УПЦ-МП се събра днес и обсъди важни въпроси за войната и свързаното с нея разделение, като започва дискусия за бъдещето на Украинската православна църква. В някои епархии има събрания на духовенството, което изразява своята позиция и я изпраща до предстоятеля на УПЦ-МП митрополит Онуфрий.

Св. Синод съобщава още, че в близко бъдеще ще бъде свикана среща на епископи, свещеници, монаси и миряни, на която да се обсъдят проблемите на църковния живот, породени от войната, които вълнуват всички. Тези въпроси не бива да излизат извън „каноничното поле“ и да предизвикват разделения, се казва в документа. В същото време Синодът на УПЦ-МП обвинява директно предишният президент Петро Порошенко и „предишното правителство“, както и автокефалната ПЦУ в „подривна и диверсионна дейност“ спрямо УЦП-МП.

По този повод Сергей Чапнин коментира: „Украйна има нужда от нови епископи“.

Публикуваме цялото изявление на Св. Синод на УПЦ-МП:

„Вече почти три месеца украинският народ смело се защитава от военната атака на Руската федерация, която нахлу на територията на нашата суверенна и независима държава. Всеки ден тази брутална война отнема живота на синовете и дъщерите на Украйна. Пламъците на войната пронизаха сърцето на всеки гражданин, хиляди семейства усетиха изгарящата болка от тази ужасна трагедия. Повече от пет и половина милиона украинци бяха принудени да станат мигранти.

Украинската православна църква незабавно осъди военната агресия на Руската федерация срещу Украйна и настоя, че войната е голям грях. Ето защо нашата Църква многократно е призовавала за прекратяване на кръвопролитието и, като започнем преговорния процес, конфликтът да се разреши с думи, а не с оръжие. За съжаление опитите за мирни преговори не доведоха до желания резултат. Напротив, днес ракетни атаки и бомбардировки обхванаха почти цялата територия на страната ни. 

Украинската православна църква напълно споделя болката и страданието на украинския народ. 14 от 53-те епархии на нашата Църква страдат от военни действия. В тези епархии има над 3000 енории и 62 манастира, в които, дори с риск за живота си, продължават да служат 3500 свещеници и почти 2000 монаси и монахини. Но, въпреки подобни трудни обстоятелства, ние сме уверени, че Украйна ще оцелее и ще запази своята държавност. Във всички църкви и манастири се възнасят усилени молитви на нашето епископство, духовенство, монаси и миряни. Украинската православна църква продължава да подкрепя защитниците на Украйна и ще оказва благотворителна помощ на нуждаещите се. Искрено вярваме, че Господ ще благослови украинската земя и нейния боголюбив народ с мир.

Не можем обаче да не изразим загриженост, че въпреки мъдрите и преднамерени призиви на президента на Украйна и други държавници, в някои региони има чести случаи на религиозна омраза и раздор. Вместо да обедини хората в стремежа към победа и възстановяване на мирния живот, в страната се разпалва вътрешен, религиозен фронт. Така група народни депутати на Украйна, поради измислени и съзнателно фалшиви обвинения, внесоха във Върховната Рада на Украйна законопроекти, забраняващи дейността на нашата църква. Освен това в различни региони на Украйна има случаи на местни власти, вземащи незаконни решения за забрана или ограничаване на дейността на местните религиозни общности на Украинската православна църква.

С тъга отбелязваме, че всички тези факти са резултат от погрешна религиозна политика по време на председателството на президента Петро Порошенко и деструктивната идеология на т. нар. Православна църква на Украйна. Убедени сме, че подобна дейност на предишното правителство и „ПЦУ“ станаха една от причините за военната инвазия в Украйна. Считаме, че престъпните действия срещу Украинската православна църква са признаци на подривна и диверсионна дейност, и са също следствие от бездействието на Държавната служба на Украйна за етнополитика и свобода на съвестта, която има за цел да регулира междурелигиозните отношения в Украйна. Считаме за недопустими опитите за забрана на дейността на Украинската православна църква. Всякакви решения за забрана на нашата църква и ограничаване на правата на нейните вярващи са престъпни и нарушават Конституцията на Украйна. Такива действия могат да бъдат описани като акт на национално самоубийство,

В тази връзка апелираме към президента на Украйна Володимир Александрович Зеленски като гарант на Конституцията на Украйна да се намеси в тази трудна ситуация, да спре религиозната враждебност в украинското общество и да вземе необходимите мерки срещу незаконните действия срещу Украинската православна църква.

Друг въпрос, който тревожи мнозина напоследък, се отнася до бъдещето на Украинската православна църква. Светият Синод посочва, че днес този въпрос е предмет на църковно обсъждане. В някои епархии има събрания на духовенството, което изразява своята позиция. Информацията идва до предстоятеля на Украинската православна църква. Светият Синод като цяло приветства възможността за задълбочено и изчерпателно обсъждане на всякакви въпроси от църковния живот, тъй като това е проявление на съборния характер на Православната църква. Но този процес трябва да се осъществи, без да се нарушава църковният ред.

В близко бъдеще ще бъде свикано събрание с участието на епископи, свещеници, монаси и миряни за обсъждане на проблемите на църковния живот, възникнали в резултат на войната и които вълнуват всички нас. В същото време подчертаваме, че трябва да направим всичко възможно дискусията по този или онзи въпрос да не ни извади от каноничното поле и да не доведе до нови разделения в Църквата.

В този труден момент, когато нашата родина и нашата църква страдат от война, а нашите смели войници защитават държавността на Украйна, всички трябва да се обединим за победа. Призоваваме всички да засилят молитвата за Украйна и нейните власти, за нашите военнослужещи и за многострадалния народ. Нека Всемилостивият Господ благослови земната ни родина с мир, за да можем всички единодушно и с едни уста да прославяме Бога и Отца на нашия Господ Иисус Христос (Рим. 15:6)“.

———-

Източник: УПЦ-МП

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: