Меню Затваряне

Изявленията на архим. Вартоломей предизвикаха прокурорско разследване

Изявленията на архимандрит Вартоломей, игумен на св. обител “Есфигмен” на Атон по Радио ЕРТ предизвикаха намесата на прокуратурата по отношение на монасите, които отказват да се ваксинират против коронавирус и използват крайна реторика, за да повлияят на вярващите под тяхното духовно ръководство също да не го правят, съобщава Orthodox Times.

Прокуратурата в Солун разпореди предварително разследване, при което игуменът (от каноничното братство на манастира Есфигмен) архим. Вартоломей (Газетас) ще бъде призован да даде показания, като посочи имената на тези монаси, за да се установи дали те са извършили престъпление с разпространението на неверни новини за пандемията.

„Защо сме монаси над закона? Можем ли да постъпваме неконтролируемо и да правим каквото си искаме?“, заяви с учудване игуменът, като каза, че „когато смъртта се разпространи около нас, не само на Атон, но и по целия свят, човек не може да пренебрегне случващото се“. По официални данни през последните 10 дни двама монаси са изгубили живота си на Атон, други петима се лекуват в болници в Солун, а само 40% от монасите на Света гора са ваксинирани.

„Нека има справедливост, нека прокурорът да разследва“, заяви архим. Вартоломей. Той каза още, че този въпрос не е политически, макар някои хора да се опитват да го политизират, той е чисто медицински и засяга всички хора, а не само част от населението, защото всички хора умират в пандемията.

Игуменът на “Есфигмен” допълни още, че този чисто медицински въпрос е превърнат в духовен и че „някои монаси съзнателно лъжат, използвайки името на Света Гора или дори на манастира Есфигмен”. Той призна, че “за съжаление, има не много, но няколко фанатици” на Атон, които си затварят очите и ушите, за да не видят или чуят нещо друго, освен собствената си гледна точка, която искат да наложат със сила.

„Те водят света в посока на фанатизъм и нетолерантност. Характерни за фанатиците са омразата и отмъщението. Те не понасят различни мнения от тяхното, а ако се чуе различно мнение, реагират агресивно. Обвинен съм, че съм колаборационист на патриарха (патриарх Вартоломей, бел. ред.) и правителството, защото говоря по тези въпроси“, каза архим. Вартоломей, като допълни, че въпросът за намесата на правосъдието е обсъждан многократно с администрацията на Света гора.

Припомняме на читателите, че през април т.г. “Есфигмен” разпространи на сайта си протест срещу използването на името на манастира за антиваксърска пропаганда. Такава имаше от самото начало на пандемията под най-различна форма – статии, клипове, новини и материали със заблуждаващо съдържание. Имаше и обръщение, отправено към властите с призив да вземат адекватни мерки във връзка със спекулациите с името на манастира.

Протестът на монасите от “Есфигмен” можете да прочетете на този линк:

Протест на “Есфигмен” срещу антиваксинационната пропаганда и спекулациите с името на манастира • Християнство.бг

Posted in Новини, Новини от света, Светогорие

Вижте още: