Меню Затваряне

Изявления на ССЦ по проблемите със Светите земи, насилието, климата и войната в Украйна

Централният комитет на Световния съвет на църквите, който заседава в Женева през последните четири дни, направи днес изявление, в което призовава за подкрепа на християните в Близкия изток срещу непрекъснато нарастващото насилие срещу тях.

Съвместното изявление, подписано от всички членове на ССЦ, прави ясни препратки към продължаващите атаки срещу християнски светилища от фундаменталисти в Светите земи. В текста на ССЦ се споменава, че „тези атаки продължават поради безнаказаността на нападателите“: „Призоваваме израелските власти да осигурят равни човешки права за хората, живеещи под тяхна отговорност, като гарантират, че те носят отговорност за атаките и насилието срещу палестинците, светите места, църквите, християнските общности и всяка друга общност“, се казва в съобщението на ССЦ. Призивът на Световния съвет на църквите е отправен както към християнските църкви, така и към еврейския и мюсюлманския свят в опит да се създаде общ съюз на религиите срещу дискриминацията и атаките срещу християнското население.

В друго свое изявление ССЦ призовава църквите-членки и икуменическите партньори да осъдят или повторят осъждането си на сексуалното и основано на пола насилие и на всяка форма на насилие срещу жени, деца и уязвими хора; да обявят отхвърлянето на равното достойнство на всички хора и насилието над тях за грях; и да прилагат насоки за предотвратяване на сексуална експлоатация, злоупотреба и тормоз.

ССЦ призовава църквите-членки да подкрепят всички малтретирани лица и безпристрастни разследвания в случаи на насилие, като държат отговорните за тяхното поведение да попаднат под ударите на закона. ССЦ покани всички църкви-членки да увеличат богословските и образователните усилия за изграждане на капацитет, който да помогне за спирането на процеса на маргинализацията на жени, деца и уязвими хора; църквите да се осведомяват и съдействат за процесите, които следват при тормоз, експлоатация и злоупотреба с уязвими хора от населението.

Последното изявление на ССЦ е за незаконната и неоправдана война с народа и суверенната държава Украйна“, за жертвите, разрушенията и изселването на хората, за нарушаването на техните взаимоотношения и възникналия вследствие на войната дълбок антагонизъм в региона, за икономическите трудности и засилената социална и политическа нестабилност, за ескалиращата конфронтация в световен мащаб, както и за повишения риск от глад в определени региони по света.

ССЦ призовава за „спирането на тази трагична война, за незабавно прекратяване на огъня, за да се спре смъртта и разрушението, както и за диалог и преговори за осигуряване на устойчив мир“.  ССЦ сериозно се опасява заради „злоупотребата с религиозен език за оправдаване или подкрепа на въоръжена агресия, което е в рязък контраст с християнския призив да бъдем миротворци. Спешно се изисква свеж и критичен анализ на християнската вяра в нейната връзка с политиката, нацията и национализма“, се казва в изявлението.

В изявление относно изменението на климата, ССЦ иска да се създаде нова Комисия по изменението на климата и устойчивото развитие, която да постави подходящият фокус върху този въпрос.

Световният съвет на църквите избра и нов генерален секретар преп. проф. д-р Джери Пилей, който е декан на Факултета по теология и религия на Университета в Претория. Член е на Обединителната презвитерианска църква в Южна Африка и ще замени напускащия длъжността отец д-р Йоан Саука, който започна да служи на тази позиция през април 2020 г., когато предишният генерален секретар, преп. д-р Олав Фиксе Твейт, беше назначен за председателстващ епископ на Църквата на Норвегия.

Източник: World Council of Curch

Posted in Новини, Новини от света, Християнство и война

Вижте още: