Меню Затваряне

Св. Ефрем Нови благослови град Сливен

Ани Вълева

С благословението на Сливенския митрополит Йоаникий иконата с вградените свети мощи на св. Ефрем Нови Чудотворец, бе посрещната в храм „Успение на Пресвета Богородица“– град Сливен на 22 юни от духовенството при храма, както и от множество православни християни от града и околностите. След полагането на иконата за поклонение и нейното украсяване с цветя, в израз на почит към Божия угодник, бе отслужен акатист.  В 18:30 ч. бе отслужен молебен за здраве от прот. Йоан Петров. От 9:00 ч. до 19:30 ч. опашките от поклонници не секнаха, дори и за миг. Тъй като бе работен ден, множеството вярващи си бяха взели отпуск, за да имат възможността да се докоснат до светинята.

По предварително заложената програма в 19:30 ч. в НЧ „Зора“ се прожектира филмът, посветен на св. Ефрем Нови Чудотворец „Светецът светкавица“, чийто автор е г-н Ангел Бончев.

Предвид пандемичната обстановка, организаторите се погрижиха всички мерки за безопасността на здравето на хората да бъдат спазени.

Салонът на читалището бе изпълнен до краен предел. Сред присъстващите имаше и свещеници със семействата си. След кратко представяне и искрена благодарност от страна на Ангел Бончев към всички присъстващи, отец Йоан Петров отправи благодарствено слово към Ангел Бончев, към председателя на храм „Успение на Пресвета Богородица“ ст. ик. Янко Георгиев, духовенството и всички вярващи.

Преди повече от година Ангел Бончев се свърза с отец Йоан, изявявайки желание за съдействие от него и енорията на “Св. цар Борис-Михаил“ за организацията на посрещането на иконата в град Сливен. Тъй като храм „Св. цар Борис-Михаил“ не би могъл да побере толкова вярващи, изборът бе храм „Успение на Пресвета Богородица“. Това радостно събитие бе отложено заради пандемията, но желанието да се случи остана и се осъществи на един по-късен етап – 22 юни, 2021 година.

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: