Меню Затваряне

Името на архим. Вартоломей се появи в изявление на руското МВнР

На 14 юли 2022 г. Министерството на външните работи на Руската федерация излезе с обзор и опровержение на всички публикации срещу Русия, които са излезли в гръцката преса в периода февруари-юни 2022 г. В изявлението са публикувани части от различни съобщения на гръцката преса относно руските действия, които според руската страна се представят като „фалшиви новини“ и като предполагаема пропаганда под ръководството на Вашингтон. Освен всичко друго, в съобщението на руското МВнР се позовават и на изявленията на игумена на манастира „Есфигмен“ архим. Вартоломей (Газетас) от м. април т.г., за присъствието и действието на руски националисти в окупираната централна сграда на манастира, които влязоха демонстративно със знамена на Руската империя.

„Игуменът на светогорския манастир е лично атакуван от външното министерство на една голяма държава с всички последствия от това“, пише Nyxthimeron, орган на митрополията на Закинтос. „Какво прави гръцкото министерство на външните работи, за да защити светогорците и границите на Света гора от чужди намеси и внушения?“

В публикацията на руското МВнР „Обзор на недостоверните публикации на руска тематика в гръцките медии (февруари-юни 2022) се съобщава следното:

„Дискредитирането на дейността на Руската православна църква и лично на патриарх Кирил остана любима тема. В статии и коментари периодично се излагат тези за системните опити на „московската катедра да оспори първенството на Константинополския патриарх в световното православие“, а самата руска църква се представя като „инструмент на външната политика на Кремъл“. През май т.г. седмичникът To Vima, който вече се отличаваше по-рано с откровено антируския си пълнеж, публикува статия на журналиста М. Хараламбакис, който декларира „отдавнашното желание на Русия да засили влиянието си на Атон“. Москва, казват те, няма да се ограничи до присъствието на един „руски“ манастир на Света гора и харчи големи суми пари за укрепване на позициите си в други манастири. Неслучайно Атон периодично се посещава от представители на руското ръководство, включително президента В. Путин и председателя на правителството М. Мишустин.

 „Като илюстрация на „опитите на Кремъл да дестабилизира ситуацията на Света гора” редица издания цитираха изявленията на игумена на манастира „Есфигмен” архимандрит Вартоломей за пристигането на „руските ултранационалисти” на Атон, за организиране на провокативни шествия със знамената на Руската империя. Освен това представител на духовенството говори за руските планове за създаване на църковни екзархии в Гърция и Истанбул“.

Игуменът на манастира „Есфигмен“ отдавна алармира в свои изявления за руската инвазия в Света гора и за систематичното използване на Атонския полуостров през последните 20 години за укрепване на руския национализъм:

„Днешната нарастваща „историческата загриженост“ на руснаците, завладяването на територии на независими държави под предлог, че те са били някога „исторически руски територии“ и разни неслучайни декларации на Москва, че ще „защитава“ руснаците, „руските интереси“, руската духовност и въобще православните християни в различни кътчета на света, могат само да тревожат гърците. Руската идеология не може да толерира съществуването на други народи като украинци, беларуси и т.н., с общ произход от кръщелния купел на старата Русь, нито пък съществуването на православни християни в древните патриаршии и светите места на православието, ако не са под контрола на руската държава. (…)

Какво още чака гръцката държава, за да се събуди? Атон да се превърне в база за руски кораби и подводници? Да се ​​сбъднат историческите мечти от времето на Руската империя? Цялата област от Струма до Марица да бъде поделена между руснаците и турците, за да си подсигурят руснаците всички аспирации към целите източни Балкани? (Ясно е каква е съдбата и ролята на България при този сценарий – бел. ред.). Преди век бе направен опит за превземането на Атон. Ще преживеем ли отново същото? Нищо ли не научаваме от собствената си история? Днес тук развяват империалистическите си знамена. Може би след тях идва и реалната окупационна армия? Ще имаме ли правителство, което обича интереса на страната повече от няколко гласа на старостилните разколници и разни „ура-патриоти” – разрушители на страната ни?

Православният християнски народ в Гърция настоява незабавно да се реши въпроса с превземането на централния сграден комплекс на манастира „Есфигмен“! Времето лети!“

Това е цялото изявление на архим. Вартоломей, заради което името му е поместено в опровержението на руското МВнР:

„Есфигмен“ с изявление за руските националисти, влезли в окупираната сграда • Християнство.бг

Posted in Новини, Новини от света, Светогорие

Вижте още: