Меню Затваряне

Искаш ли да бъдеш здрав?

Архим. Вартоломей (Газетас)

Архим. Вартоломей (Газетас), игумен на манастира „Есфигмен“

Прикован на легло в продължение на тридесет и осем години беше парализираният от днешното евангелско четене. Тридесет и осем години болест и болка! На ръба на депресията и отчаянието, виждайки, че не се случва нищо такова, което да му позволи да си възвърне здравето.

В бедата си парализираният, след цели тридесет и осем години, се сподоби с посещение. Иисус се приближи до него. Видя го, знаеше проблема му, знаеше тайните на сърцето му, желанието му да бъде здрав.

Но Иисус, като Лекар на душите и телата, не направи очевидното според човешкото мислене. Въпреки, че можеше направо да върне здравето на парализирания, Той преди това му зададе въпрос.

— Искаш ли да бъдеш здрав? Искаш ли да си върнеш здравето? Искаш ли да стъпиш на краката си? Искаш ли да живееш като всички други хора до края на живота си?

Попита го дали иска да е здрав. Това „искаш ли“, което казва Иисус, е откровението на Божията любов към Неговото създание. Любов, която включва уважение към свободната воля на всеки. Творецът уважава Своето творение, защото така го е създал – свободно, за да решава само какво да прави с живота си.

„Господи, нямам си човек…“ – с болка му разкрива парализираният. Иисусовото „искаш ли“ обаче веднага опровергава думите на парализирания, защото той не е сам, а има до себе си Богочовека, който не просто му помага да влезе в къпалнята, а му заповядва да стане, да вземе одъра си и да ходи, връщайки му здравето.

Този въпрос, „искаш ли да бъдеш здрав?“, ни се задава от Самия Христос всеки ден. Със Своята жертва на кръста Той ни доказа, че иска да сме здрави. Че иска да сме Негови. Той ни нарече Свои приятели. Но въпреки това ни пита, защото ни уважава и не иска да ни се налага.

„Искаш ли?“

Искаш ли да си до мен? Искаш ли да си върнеш здравето и радостта? Искаш ли отново да имаш усмивка на лицето си? Искаш ли мирът и надеждата да дойдат в живота ти? Искаш ли никога да не си сам, а да имаш Мен? Искаш ли да ми бъдеш приятел? Искаш ли да ти бъда приятел? Безкрайни въпроси „искаш ли?“, които Христос отправя към нас.

Искаме ли?

Христос воскресе!

Ιερά Μονή Εσφιγμένου

Posted in Светогорие

Вижте още: