Меню Затваряне

Испанската полиция залови 11 златни предмети от Украйна в опит да бъдат продадени в Мадрид

След съвместна операция на Националната полиция на Испания и Службата за сигурност на Украйна са иззети в Мадрид 11 златни предмети на стойност 60 милиона евро, принадлежащи към историческото наследство на Украйна.

В разследването са съдействали Службите на вътрешните аташета в България, Украйна, Албания, Северна Македония и Кипър и Отдела за международно сътрудничество на Кралство Испания. При акцията са арестувани петима души (трима от испанска националност и двама от украинска националност), като по този начин е разбита престъпна мрежа за незаконен трафик на културни ценности от Украйна.

Първите разследвания започват, когато агентите научават, че серия златни бижута с голяма историческа стойност от Украйна се продават от украински гражданин, живеещ в Мадрид. Това са предмети, които не могат да бъдат продадени чрез обичайните законни канали и аукциони, затова са включени в капитала на различни търговски дружества, създадени специално, за да улеснят изнасянето на златните предмети.

Собствеността на тези дружества и правото да се разпорежда с нея са прехвърлени на основния заподозрян по делото – православен свещеник, който живее в Мадрид. Според наши източници той е високопоставен свещеник от Украинската православна църква на Московската патриаршия (УПЦ-МП).

Следствието установява, че за да скрият произхода на ювелирните изделия, престъпниците са ги съпровождали с фалшифицирани документи на украински, английски и испански език, които да потвръждават тяхната принадлежност към Украинската православна църква. Уреждането на документацията не става без участието на високопоставен архиерей.

Някои от златните предмети, включително и златния колан (пояс), с ювелирна изработка на златни овнешки глави са били част от изложба, организирана в музей в Киев между 2009 и 2013 г. Разследването установява, че този предмет, заедно с други златни бижута са напуснали Украйна нелегално преди май 2016 г.

Разследващите за първи път са иззели златния колан с овнешки глави от главния заподозрян през 2021 г., когато свещеникът се е опитал да го продаде на мадридски бизнесмен. Артефактът е бил депозиран в сейф в Мадрид и при опита за продажба и след многобройни полицейски усилия агентите потвърждават, че този златен колан е част от други златни предмети с подобни характеристики. Иззетите предмети, принадлежащи към гръко-скитската култура от VIII-IV в. пр. Р. Хр. се изучават в Националния археологически музей и в Института за културно наследство на Испания, поради което изследването остава отворено.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: