Меню Затваряне

Йеромонах Теофилакт, който заля с киселина 11 души е изправен пред прокурор

След безпрецедентната акция вчера на 37-годишния йеромонах Теофилакт Комбос, който заля с киселина 11 души, сред които 7 митрополити по време на заседание на църковния съд в манастира “Петраки” в Атина, днес има повече подробности за нараняванията на пострадалите.

Според преводни материали на Doxologia Infonews, митрополитът на Кифисия Кирил е избегнал опасността да изгуби едното си око, митрополитът на Закинтос Дионисий е с изгаряне в ухото, а митрополитът на Арта Калиник, за когото се предполагаше, че има тежки изгаряния, е успял да се предпази и е заявил, че има само зачервяване по лицето и утре ще отпътува към епархията си, за да успокои своето паство.

Orthodoxia News Agency излезе днес с обширен материал по случая, в който са публикувани изказвания на гръцки духовници. Киселината е причинила наранявания на митрополитите на Гумениса Димитрий, на Касандрия Никодим, на Глифада Антоний, на Кифисия Кирил, на Дриинуполис Андрей, на Арта Калиник и на Закинтос Дионисий, съобщава агенцията. Архим. Вартоломей Антониу-Триантафилиди, секретар на Синодалната комисия за културната идентичност на Гръцката църква е излязъл с изявление, в което казва, че всички пострадали са били в много трудна ситуация, викали са и са се опитвали да отидат и да се измият, за да намалят пораженията.

Един важен въпрос, който повдига архиепископът на Гръцката църква Йероним в своето изявление пред журналистите пред Синодалната зала е, че това, което се случило е безпрецедентно в Църквата и че е направена голяма грешка, която Църквата и държавата се опитват заедно да поравят: “Кой и как отговаря за обучението на новото поколение духовенство? – пита архиепископът.

Както вече ви съобщихме (тук) йеромонах Теофилакт, извършил престъплението, е с психологически проблеми и е правил опит за самоубийство преди месец. В момента на нападението е бил на успокоителни хапчета.

Orthodox Times съобщава, че йеромонахът, извършил нападението, е обвинен в трафик на наркотици през 2018 г. Когато разбира, че Синодалният съд е решил да го освободи от задълженията му на духовник, т.е. да го низвергне, е купил две бутилки киселина от интернет, за да я разлее срещу заседаващите митрополити, които са били в залата. Когато е бил вече откаран в поддирекцията по сигурността в Атина, първоначално не е казал нито дума на полицията, докато малко по-късно е отговорил: „Хвърлих течността върху тях, защото те ме уволниха“. Според него това е несправедливо решение и е взето вследствие на конспирация. Прокуратурата се е самосезирала веднага, образувано е дело за престъпление срещу живота и имуществото и днес извършителят ще бъде изправен пред прокурора.

Вселенският патриарх Вартоломей се е свързал по телефона с архиепископ Йероним веднага, щом е научил за събитието, изразил е подкрепа и е пожелал бързо възстановяване на засегнатите.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: