Меню Затваряне

Йером. Йоан (Курмояров) е арестуван заради видеообръщение срещу войната в Украйна

Службите за сигурност задържаха в Петербург още един руски свещеник за „дискредитация на въоръжените сили на Руската федерация и специалната военна операция в Украйна“. Това е йером. Йоан (Курмояров), доктор по богословие и бивш клирик на Новосибирската епархия на РПЦ. Той е бил арестуван заради видеообръщение, озаглавено „Кой ще бъде в ада и кой в рая“. Задържан е в дома си, като са му отнети компютърът, две икони, дървен кръст и подрасник. Арестуван е за два месеца по искане на следствието. Наказанието по това обвинение е до десет години затвор.

Ето и основните акценти в проповедта, заради която о. Йоан е арестуван:

„Здравейте, приятели, един от фейковете на путинската пропаганда гласи: те ще измрат, а ние ще станем мъченици и ще влезем в рая. Искам да разочаровам всички, които вярват в това. От гледна точка на християнското учение, ние няма да се окажем в никакъв рай. За рая е казано, че в него ще се озоват миротворците: Блажени миротворците… Разбирате ли какъв е проблемът? Който е започнал агресия, няма да бъде в рая. От мюсюлманска гледна точка може и така да е – те имат джихад, а войната за вярата е всичко. Така че всички, които започват агресия и искат да влязат в рая, трябва да сменят религията си, трябва да приемат исляма. Християнството приема само войната в защита на своите граници и на своите домове… Превърнаха ни във врагове на целия свят само и само да запазят властта и милиардите си. За съжаление нищо добро не чака руския народ, ако не прогледне…“.

Новосибирският йеромонах Йоан (Курмояров) става известен в края на миналата година със съдебния иск, който подава срещу военния министър на Русия Сергей Шойгу. Духовникът твърди, че неговите религиозни чувства са оскърбени от изображенията на съветска символика и червеноармейци в историческите панорами на Военния храм. Заради проповедите му и публичните критики срещу този храм срещу него е заведено църковно дело и той е поставен под запрещение, а след подаването на съдебния иск срещу военния министър е принуден да напусне РПЦ.

В една от своите проповеди, придобила популярност през 2020 г., той говори за опасната деформация на църковния живот: 

„Виждам системни грешки в Църквата, на които днес малко хора обръщат внимание. Църквата се слива с държавата, превръща се в социална институция и губи доверието на хората. В Църквата няма мисия, ние я изпълняваме неумело. Църквата се превръща в затворена система. Когато Църквата е затворена в себе си, тя развива армейска система, управление на един човек.

Виждаме ритуали, одежди, златни куполи на витрината, но хората не разбират за какво служат те. Трудно е за един образован човек в Църквата, всичко е замръзнало на „детско“ ниво. Трябва да се отворим към хората, да обсъждаме всичко с тях. Трябва да се научим на изкуството на дискусията. Ние не искаме революция в Църквата, а братски отношения. В Църквата търсех общност на любовта и се озовах в армията“.

—————

Източник: Двери бг

Posted in Новини, Новини от света, Съвременност, Християнство и война

Вижте още: