Меню Затваряне

Йерусалимската патриаршия няма да се съобрази с ограниченията на полицията за Пасха

Йерусалимската патриаршия няма да се съобрази с допълнителните ограничения, които полицията налага тази година на храма за пасхалните богослужения.

В събота, когато слиза Благодатният огън в храма на Гроба Господен, идват хиляди поклонници от целия свят и от различни вероизповедания. За Пасха тази година полицията информира патриаршията, че има наложени допълнителни едностранни мерки, които увеличават ограниченията – полицаите ще позволят само на хиляда души да влязат в храма за слизането на Благодатния огън. Освен това, полицията ще допусне само 500 души, които да стигнат до Стария град и дворовете на патриаршията, за да виждат гледката към покрива на храма “Гроб Господен”.

Патриаршията смята, че няма оправдание за тези допълнителни и несправедливи ограничения и изрично ги отхвърля. Според нея тези полицейски методи са неприемливи, тъй като са в разрез със свободата на християните и дадените им от Бога права на поклонение и практикуване на техните религиозни обреди, заради които те трябва да имат достъп до светите места в Стария град на Йерусалим. Сътрудничеството с различни християнски лидери и институции досега, за да се изведе този казус на вътрешно, международно и съдебно ниво, а също и координирането със самата полиция не са дали никакъв резултат.

Йерусалимската патриаршия решава с Божия помощ, че няма да компрометира правото си на богослужение, което да стига до всички поклонници и съобщава, че то ще бъде извършено както обикновено с надеждата, че всички вярващи могат да участват в него. Тази позиция е основана на божественото право, наследство и история. Патриаршията смята, че полицията трябва да спре да налага ограничения с насилствени методи, които за съжаление са станали част от свещените церемонии, и призовава своето паство да участва в ритуалите и празненствата в събота на Благодатния огън и на Пасха в храма “Гроб Господен” и в близост до него.

———–

Източник: Orthodox Times

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: