Меню Затваряне

Йерусалимският патриарх призова за нова среща в Аман

„Ежедневната ни молитва е за нашето православно единство“ – така е озаглавено отвореното писмо на Йерусалимския патриарх Теофил до предстоятелите на поместните православни църкви. Патриархът припомни: “Преди една година на същата неделя ние се събрахме в Хашемитското кралство Йордания, за да изградим нашето общо братство в търсене на диалога на любовта заради единството на поместните православни църкви”.

Патриарх Теофил пише, че никой от участниците в Аманската среща не си е представял, че тя се провежда в навечерието на “глобална здравна катастрофа”, свързана с коронавируса, но успехите на медицината правят възможно продължаването на Аманския формат: “Бог е милостив и е дал на своите създания знанията и уменията да разработват лекарства и ваксини, за да приключи тази смъртоносна пандемия. Докато очакваме с нетърпение по-светлите дни през тази година, припомняме си нашия общ ангажимент да се събираме за молитва и братско общение. Молим се това да бъде възможно по-късно през тази година”. Патриарх Теофил споменава и покойния сръбски патриарх Ириней, който също взе участие в тази среща.

Патриарх Теофил призовава предстоятелите да се подкрепят взаимно в молитва и да търсят начини, чрез които поместните православни църкви могат “да носят надежда, благословение и радост помежду си“.

“Понасяйте един другиму теготите, и така изпълнете закона Христов (Гал. 6:2) – припомня Йерусалимският патриарх.

Съдейки по съдържанието, писмото е адресирано до предстятелите на църквите, участвали в конференцията в Аман. Това става ясно от следните думи: „Ние се обединяваме също и в молитва за нашия брат, Негово Светейшество патриарх Вартоломей и нашите събратя православни предстоятели, и с нетърпение очакваме да служим заедно за по-нататъшното единство на нашето общение“ (като единство в Евхаристията).

В края на писмото си патриарх Теофил припомня стихира от Триода на 1-ви глас от Неделя на митаря и фарисея: “Братя, да не се молим фарисейски, защото онзи, който се превъзнася, ще бъде доведен до смирение; нека се смирим пред Бога, както направи митарят, и чрез пост извикаме: „Боже, очисти нас, грешните“ (по превод на свещ. Траян Горанов).

Цялото писмо можете да прочетете на сайта на Йерусалимска патриаршия.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: